Ελεύθερος αφέθηκε ένας 22χρονος Ιρακινός που συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του 35χρονου Γερμανού στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας, που στάθηκε αφορμή για βίαιες εκδηλώσεις της ακροδεξιάς κατά των μεταναστών στην περιοχή αυτή.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Ίνγκριντ Μπούργχαρτ, διευκρίνισε ότι ένας Σύρος που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για το ίδιο αδίκημα παραμένει υπό κράτηση, ενώ καταζητείται ένα τρίτο άτομο, ένας άλλος Ιρακινός, που φέρεται ότι εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.

Ο δικηγόρος του νεαρού Ιρακινού, Ούλριχ Ντοστ-Ρόξιν χαιρέτισε την απόφαση που έλαβε γερμανικό δικαστήριο, τονίζοντας ότι ο πελάτης του «κρατήθηκε επί περισσότερες από τρεις εβδομάδες» χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του. «Η αστυνομία βρήκε ένα μαχαίρι με ίχνη αίματος του θύματος. Αλλά δεν είχε τα δακτυλικά αποτυπώματα του πελάτη μου» ανέφερε επίσης ο δικηγόρος.

Ο Ντάνιελ Χίλιγκ δολοφονήθηκε τη νύχτα της 26ης Αυγούστου στο Κέμνιτς και η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πολύ γρήγορα ότι συνέλαβε δύο υπόπτους, τον Ιρακινό Γιούσεφ Α. και έναν Σύρο συνεργό του που ήταν παρόντες στον τόπο του εγκλήματος. Λίγες ώρες αργότερα ακροδεξιοί και νεοναζιστές οργάνωσαν μια πρώτη διαδήλωση στο Κέμνιτς. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και η ίδια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκαναν στη συνέχεια λόγο για «μαζικές καταδιώξεις» αλλοδαπών στην πόλη.