Κλείνει το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τραμπ στη Νέα Υόρκη, έπειτα από συμφωνία με τις εισαγγελικές Αρχές της πόλης.

Το Ίδρυμα, που φέρεται ότι ήταν το «όχημα» μέσω του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ χρηματοδοτούσε τις προσωπικές δαπάνες του, υπέγραψε μια συμφωνία με τις Αρχές με την οποία δέχεται «να διαλυθεί υπό δικαστική επίβλεψη». Τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του θα μοιραστούν σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από την εισαγγελία.

Το ίδρυμα βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών, καθώς, σύμφωνα με την εισαγγελέα Μπάρμπαρα Άντεργουντ λειτουργούσε σαν «καρνέ επιταγών για να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα» του Αμερικανού προέδρου. Στη μήνυση που είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο υποστηριζόταν ότι το Ίδρυμα χρησιμοποιούσε τους πόρους του, που προορίζονταν για κοινωφελείς σκοπούς, για να πληρώνονται οι νομικές υποχρεώσεις του Τραμπ, να προωθούνται τα ξενοδοχεία του και για προσωπικές αγορές. Συγκέντρωσε επίσης περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια κατ' εντολή του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, με σκοπό να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι δικαστικές περιπέτειες του ιδρύματος ωστόσο, δεν θα λήξουν εδώ. Οι αρχές της Νέας Υόρκης εξακολουθούν να ζητούν από το Ίδρυμα Τραμπ να επιστρέψει τα εκατομμύρια δολάρια που πιστεύεται ότι δαπανήθηκαν παρανόμως, καθώς και να απαγορευτεί στον ίδιο τον Τραμπ και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του να διευθύνουν φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η εισαγγελία ζητά να απαγορευτεί για μια δεκαετία στον Ντόναλντ Τραμπ να διευθύνει οποιοδήποτε μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και να επιβληθεί αντίστοιχη απαγόρευση, αλλά μόνο για ένα έτος, για τα παιδιά του, Ντόναλντ Τζούνιορ, Ιβάνκα και Έρικ.