Δυσάρκεια έχει προκαλέσει στο Βερολίνο ο «φαρμακευτικός εθνικισμός» που επιδεικνύει η Μεγάλη Βρέτανια, η οποία ενέκρινε πρώτη παγκοσμίως την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι χάρη στο Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης, που ενέκρινε τη χρήση ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό:

«Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση (…) βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές (…) και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν κάπως πιο αργά», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

«Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στο Twitter, πάλι, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Άλοκ Σάρμα, σημείωσε πως «τα επόμενα χρόνια, θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια», υποστήριξε.

Αυτή η θριαμβευτική δήλωση δεν άρεσε στον Αντρέας Μιχαέλις, τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Λονδίνο, ο οποίος διερωτήθηκε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο ως μια μεγάλη επιτυχία και διεθνή προσπάθεια;».

«Το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, το Λονδίνο επέλεξε να δώσει έγκριση για «κατεπείγουσα χρήση».

Επιπλέον, εξήγησε ότι η «επιτυχία» δεν είναι και τόσο «βρετανική», δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech «χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».

Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει, παράλληλα, η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου, με τον ειδικό για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, Πέτερ Λίζε, να σημειώνει ότι «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης».

Ο κύριος Λίζε, περιέγραψε, μάλιστα, την τόσο γρήγορη έγκριση ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού».

 

Διαβάστε ακόμα

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στη Βρετανία – Αντιδράσεις για την εσπευσμένη έγκριση

Eμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε