Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Βιγιαρόγια υπέβαλλε την παραίτηση του το Σάββατο μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων μετά από εντολές του, έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν από τη σειρά τους.

Ο πλέον πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έστειλε μία επιστολή στην υπουργό Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, με την οποία ζητούσε την παραίτησή του για ν’ αποφθεχθεί,  ο «τραυματισμός της εικόνας» του στρατεύματος. Η Ρόμπλες έκανε δεκτή την παραίτηση, η οποία πλέον θα πρέπει να γίνει δεκτή και από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, απέλυσε έναν αντισυνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής, ο οποίος εργαζόταν στο στρατηγείο επιχειρησιακής διοίκησης (CEMOPS) της Μαδρίτης και ο οποίος εμβολιάστηκε πριν από οποιοδήποτε άλλο άτομο στα σώματα ασφαλείας.

Η επιχείρηση εμβολιασμού στην Ισπανία ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου και πλέον επικεντρώνεται σε κάτοικους και εργαζόμενους οίκων ευγηρίας, στους υγειονομικούς υπαλλήλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς και όλους τους ενήλικες, οι οποίοι χρειάζονται καθημερινή φροντίδα ακόμα και εάν δεν διαμένουν σε γηροκομείο.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, παρατηρηθήκαν αρκετές παρασπονδίες ως προς τα άτομα που εμβολιάστηκαν, καθώς η λίστα αυτών που προσπέρασαν άλλα ονόματα για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου της  Pfizer-BioNTech, περιλαμβάνει υγειονομικούς αξιωματούχους περιφερειών, δημάρχους από διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμα και συνταξιούχους υγειονομικούς. Μάλιστα η συγκεκριμένη κίνηση έχει δημιουργήσει και μία αντιπαράθεση σχετικά με το κατά πόσον θα πρέπει όλοι αυτοί να λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου ώστε να μην πάει χαμένη ή να περιμένουν τη σειρά τους, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς.

Στην επιτολή του, ο στρατηγός Βιγιαρόγια υπεραμύνθηκε τα απόφασης να λάβει το εμβόλιο ο ίδιος και οι υφιστάμενοί του, υποστηρίζοντας ότι έτσι «θα προστάτευε την ακεραιότητα, το προσωπικό και την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων καθώς  και την αλυσίδα της διοίκησης». Επίσης προσέθεσε ότι «δεν επεδίωξε ποτέ να πάρει πλεονέκτημα με προνόμια που δεν έχουν κάποια δικαιολογία».

Το σχέδιο εμβολισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαιτούσε να εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό του στρατεύματος και στη συνέχεια το προσωπικό που συμμετέχει σε αποστολές στο εξωτερικό. Μετά από ατούς το σχέδιο περιλάμβανε στρατιωτικούς που κατέχουν καίριες θέσεις.

Πηγές από του Γενικού Επιτελείου Στρατού εξήγησαν ότι οι αρχηγοί του στρατεύματος, εμβολιάστηκαν μετά τις προαναφερθείσες ομάδες και ότι οι στρατηγοί που έλαβαν το εμβόλιο, το έκαναν γιατί ήταν οι γηραιότεροι. Ο Βιγιαρόγια για παράδειγμα είναι 63 ετών. Επιπλέον οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι απαραίτητο η διαδικασία εμβολιασμού ανάμεσα στους αρχηγούς του στρατεύματος να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα που γίνεται η διαδικασία στον υπόλοιπο στρατό ή στην κοινωνία.

Όμως τα νέα δημιούργησαν τέτοια ανησυχία μεταξύ άλλων μελών του στρατεύματος και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε δόθηκε η εντύπωση, ότι οι στρατηγοί, έτυχαν προσομοίων που δεν έχει το προσωπικό που εκτίθεται περισσότερο στη νόσο.

Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδοτεί την πρώτη παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων από τη δημιουργία της συγκεκριμένης θέσης το 1984.

Πηγή: El Pais

Διαβάστε Ακόμα:

Βρετανία: Ο Τζόνσον σκέφτεται να βάζει όλους τους επισκέπτες της χώρας σε ξενοδοχεία καραντίνας

Γουχάν: Έναν χρόνο μετά το lockdown, προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της