Το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις προεδρικές θα εξετάσει η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος SDSM την Παρασκευή, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ

«Η απόφαση του SDSM γα το θέμα θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή ή τις μετέπειτα ημέρες», είπε ο Ζάεφ, απαντώντας στο αίτημα του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, που ζητά πρόωρες εκλογές επειδή, όπως ισχυρίζεται, απέτυχαν τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης Ζαέφ. 

Εκτιμάται ότι, αν το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ συναινέσει στο αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που δρομολογείται για τις 5 Μαΐου.

To SDSM αναφέρει ότι το VMRO-DPMNE ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όμως, στην ουσία απεύχεται να συμβεί κάτι τέτοιο διότι γνωρίζει καλά ότι θα υποστεί δεινή ήττα.

Ο κυβερνητικός εταίρος του SDSM, το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, τάσσεται κατά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει το επόμενο διάστημα «να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και να μη σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για τη διεξαγωγή εκλογών».

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του VMRO-DPMNE στην πρόθεση ψήφου.