Η συνέντευξη των Πιερ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαργαρίτη Σχοινά στο Στρασβούργο σχετικά με την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού, έχει μόλις τελειώσει.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Λέγκας, Άντζελο Τσιόκα πλησιάζει τον Γάλλο Επίτροπο και παίρνει τις σημειώσεις του. Σκύβει, βγάζει το παπούτσι του και το περνά πάνω από τις σημειώσεις, θέλοντας να συμβολίσει την απαξίωσή του σ' αυτές.

Ο Πιερ Μοσκοβισί προσπαθεί και παίρνει πίσω τις σημειώσεις του πίσω από τον Ιταλό και κάπου εκεί το επεισόδιο τελειώνει.

«Στο Στρασβούργο, περπάτησα (με μια σόλα που κατασκευάστηκε στην Ιταλία!!!) στο βουνό των ψεμάτων που ο Μοσκοβισί έγραψε εναντίον της χώρας μας!!! Η Ιταλία αξίζει τον σεβασμό» ήταν το tweet που έστειλε αργότερα ο ευρωβουλευτής.

«Πίστευα ότι επρόκειτο για έναν υπάλληλο του Κοινοβουλίου, που πήρε τις σημειώσεις μου. Όχι, ήταν ένας βουλευτής! Αυτοί που συνθλίβουν κείμενα και αποφάσεις με το χτύπημα ενός παπουτσιού δεν σέβονται ούτε τους κανόνες ούτε τους θεσμούς ούτε τη Δημοκρατία. Δεν σέβονται καν το λειτούργημά τους» ήταν η αντίδραση του Μοσκοβισί στο Twitter.

Πολιτικές διαμαρτυρίες που εμπεριέχουν... υποδήματα, δεν είναι βέβαια πρωτοφανείς.

Το έχει κάνει τόσο ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσώφ σε γενική συνέλευση του ΟΗΕ, χτυπώντας το παπούτσι του στο βήμα όσο και ο Ιρακινός δημοσιογράφος Μουντάρ αλ Ζαΐντι, ο οποίος πέταξε το δικό του προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους.