Συνέχεια στο... θρίλερ με τον ιταλικό προϋπολογισμό δίνει με τις σημερινές του δηλώσεις το Ματέο Σαλβίνι που τονίζει ότι «δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό»!

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ρώμη δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην «μάχη» της με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019. «Υπάρχουν γραφομανείς στις Βρυξέλλες, που μας στέλνουν γράμματα και εμείς απαντάμε ευγενικά αλλά δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα χιλιοστό», υπογράμμισε ο Σαλβίνι.

«Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που στις ιδρυτικές της συνθήκες λέει ότι πρέπει η πλήρης απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να εξασφαλίζονται στα μέλη της, κάνει λάθος. Γιατί αν δεν μας αφήνετε να ξοδέψουμε χρήματα, πώς θα εγγυηθούμε γι' αυτά;».

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οπότε η ιταλική κυβέρνηση όφειλε να ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να καταθέσει νέο προϋπολογισμό, στις δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την Ιταλία προστέθηκε η προειδοποίηση του ΔΝΤ.

Το Ταμείο διαμηνύει ουσιαστικά προς την ιταλική κυβέρνηση ότι η χώρα είναι «ευάλωτη» και ότι ακόμη και μέτριες αρνητικές διαταραχές μπορεί να την οδηγήσουν σε ύφεση με δεδομένο το μέγεθος του δημοσίου χρέους, το οποίο πάντως, εκτιμά ότι θα παραμείνει περίπου στο επίπεδο του 130% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα στην έκθεση για την Ιταλία το Ταμείο προειδοποιεί ότι η εκδήλωση ακόμα και ήπιων αρνητικών διαταραχών, όπως είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η άνοδος των spread, θα οδηγούσε σε αύξηση του χρέους, δημιουργώντας τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Ιταλία να προχωρήσει σε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή όταν η οικονομία θα αποδυναμώνεται. Η εξέλιξη αυτή  θα μπορούσε να μετατρέψει την επιβράδυνση σε ύφεση, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Όπως και η Κομισιόν, έτσι και το Ταμείο προβλέπει μεγαλύτερα ελλείμματα από τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ιταλικό έλλειμμα για το 2019 θα ανέλθει σχεδόν 2,7% του ΑΕΠ, φθάνοντας στο 2,8% -2,9% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, εκτός εάν εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα.