Νέες λεπτομέρειες για την επίθεση σε σχολείο του Τέξας που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ο 17χρονος Δημήτρης Παγουρτζής που επιτέθηκε στο λύκειο Σάντα Φε του Τέξας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αφού πυροβόλησε κατά ενός μαθητή του τραγούδησε «Another one bites the dust!».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης έπαιζε ένα στρατιωτικό ύμνο των Γιαπωνέζων καμικάζι όσο πιο δυνατά μπορούσε. Σύμφωνα με τη μητέρα μιας μαθήτριας που επέζησε της επίθεσης, ο Παγουρτζής φώναζε επίσης «Woo Hoo!» ενώ πυροβολούσε.

Όπως της είπε η κόρη της, ο Παγουρτζής ενώ πυροβολούσε μια ντουλάπα στην οποία είχαν κρυφτεί δύο μαθητές, τους οποίους και σκότωσε, φώναζε «έκπληξη μ@@@α. Στη συνέχεια, δε, ρωτούσε "είσαι νεκρός;» ενώ ακούγοντας κάποιο κινητό τηλέφωνο να χτυπά έκανε μαύρο χιούμορ ρωτώντας "μήπως είναι για σένα;».

Η επίθεση του 17χρονου διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν στο πόδι.

«Ο γιος μου ήταν θύμα bullying»

Θύμα μπούλινγκ ήταν ο 17χρονος ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Παγουρτζής που σκόρπισε τον θάνατο σε σχολείο του Τέξας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πατέρας του στον Alpha. 

Μιλώντας στον Alpha ο πατέρας του Δημήτρη Παγουρτζή μετέφερε τα όσα είπε ο γιος του κατά την επίσκεψή του στις φυλακές: «Μας είπε συγγνώμη που μας ανακάτεψε τόσο πολύ και δεν ήθελε να δείξει το πρόσωπό του μπροστά μου. Δεν ήταν το παιδί αυτό που λένε στην τηλεόραση. Στο τέλος κράτησε και την ψυχραιμία του, από την οποία έδωσε και λίγη δύναμη στη μάνα του και μας είπε ότι μας αγαπάει και θα μας αγαπάει για πάντα».

Σχετικά με τα αίτια που τον οδήγησαν να κάνει αυτή την πράξη είπε: «Το παιδί το πείραζαν, πρέπει να το χτύπησαν, του έκαναν μπούλινγκ πολλοί, όχι ένας, γιατί δεν ήταν αδύνατο παιδί, ήταν γερό. Μάλλον η βία ήταν από πολλά άτομα, φτιαγμένη βία».

Σχετικά με όσα γράφονται για το ότι μια κοπέλα που ήταν μεταξύ των θυμάτων, είχε απορρίψει τις ερωτικές του προτάσεις, ο πατέρας του είπε: «νομίζω τα είχε με την κοπέλα και του έκαναν μπούλινγκ, κάτι έγινε εκεί, γι αυτό έγινε κι αυτό. Και να το έκαναν επίτηδες το μπούλινγκ, αυτοί δηλαδή να το έπιασαν στη γωνία και τέτοια. Πήγαιναν και θα το κοροίδευαν και μπορεί και μπροστά στην κοπέλα αυτά, για αυτό πρέπει να έγινε αυτό που έγινε. Το αγόρι μου δεν είναι άνδρας είναι παιδί, δεν μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στο παιδί, είναι κι άλλοι υπεύθυνοι κι αυτοί που έκαναν μπούλινγκ και αυτοί που άφησαν το παιδί να μπει μέσα».

Επίσης ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων λέγοντας πως πονάει πρώτα για τα παιδιά που χάθηκαν: «Και ζητάω πάλι συγγνώμη για αυτή την κοπέλα, ποιος βγήκε από εκεί και είπε ότι πήγε ο Δημήτρης και δεν τον ήθελε και αυτά και πήγαν και το είπαν στο σχολείο. Εφόσον το είπαν στο σχολείο ήταν υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν την οικογένεια ότι υπάρχει πρόβλημα.

Είναι άδικο αυτό που γίνεται και για τα παιδιά που χάθηκαν πρώτα. Πονάω για όλα τα παιδιά και για τα παιδιά που έφυγαν πονάω. Δεν έφταιγαν τα παιδιά, άλλοι ήταν που έκαναν τη δουλειά. Δεν έκαναν αυτά τα παιδιά τα άγια. Πήγα στο σπίτι και δίπλα, οι γείτονες έχουν κηδεία. Εχουν κηδεία για το παιδί που έχασαν οι γονείς».

Δεν αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή

Παρά την αγριότητα του εγκλήματος του ο 17χρονος δεν απειλείται, με θανατική ποινή αν και οι νόμοι του Τέξας προβλέπουν αυτή την ποινή για δολοφόνους της ηλικίας του.

Όπως γράφει η USA Today υπάρχει νομολογία του 2005 από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που απαγορεύει την έκτελεση δολοφόνων κάτω των 18 ετών.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι όσοι είναι 17 ετών ή νεότεροι δεν έχουν την πνευματική ανάπτυξη προκειμένου να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος» εξήγησε ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο Μάικλ Ραντελέτ.