Δεν αποτέλεσε έκπληξη η επίθεση πυ εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων του κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ζήτησε από τα μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ, ενώ συγκρούστηκε και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για μια συμφωνία αγωγών φυσικού αερίου που έχει κάνει με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ άφησε τους παραβρισκόμενους προέδρους και πρωθυπουργούς να αναρωτιούνται, αν μιλάει σοβαρά για το στόχο του 4%, για το διπλάσιο του υφιστάμενου στόχου του 2% του ΝΑΤΟ, το οποίο πολλοί δεν πληρούν, ή αν ήταν απλώς ένα τεχνούργημα.

Μετά την ανακοίνωση, ο Τραμπ αποχώρησε.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, επιβεβαίωσε το ποσοστό 4%. «Κατά τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πρότεινε οι χώρες όχι μόνο να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να πάνε στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές δαπάνες αλλά και να το αυξήσουν στο 4%», ανέφερε.

Η Σάντερς πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να δει τους συμμάχους μας να μοιράζονται περισσότερο το βάρος και να ανταποκριθούν στις ήδη δηλωμένες υποχρεώσεις τους».

Η χαοτική πρώτη ημέρα σίγουρα απογοήτευσε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και πιθανότατα ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει επιδιώξει επί μακρόν να δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ πρόκειται να συναντήσει τον Πούτιν στο Ελσίνκι την επόμενη εβδομάδα.

Η απαίτηση του Τραμπ σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες ήρθε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην οποία οι ηγέτες συζήτησαν την «κατανομή των βαρών». Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου ήταν πολύ σύντομη.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο Τραμπ έθεσε το ζήτημα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και «έφυγε μόλις το ανακοίνωσε«.

Η Σάντερς επέμεινε ότι το Τραμπ είχε θέσει το ζήτημα στην περυσινή διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αξιωματούχοι από άλλα κράτη δήλωσαν ότι αποτέλεσε έκπληξη.