Σε περιδίνηση βρίσκεται η τουρκική οικονομία εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης της λίρας, ενώ η κατάσταση προκαλεί τριγμούς και στις ξένες αγορές.

«Θα ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα» ανέφερε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ανακοινώσεις του για ενίσχυση της λίρας, η οποία κατακρημνίζεται. 

Ο κ. Ερντογάν έστειλε μήνυμα στα λόμπι λέγοντας ότι δεν θα βγάλουν χρήματα εις βάρος του τουρκικού έθνους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Ερντογάν, το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας για την περίοδο 2019-2023, θα ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα.

Όπως αναφέρει, η Τουρκία θα αμυνθεί όπως αμύνθηκε και τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος.

Αργά χθες το βράδυ σε ομιλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Η λίρα τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Παρά το γεγονός πως αυτή την ώρα οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχουν μετριαστεί (6,3%), νωρίτερα η λίρα έφτασε να χάνει πάνω από 14,5%. Να σημειωθεί εδώ πως από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες σχεδόν 35% έναντι του δολαρίου κι αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του το 2017.