«Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για τέτοια ζητήματα (στην Ανατολική Μεσόγειο). Παίρνουμε προφυλάξεις», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ερώτηση που δέχτηκε για το «επεισόδιο» ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros και ελληνική φρεγάτα.

Τις λεπτομέρεις του περιστατικού με το Barbaros τις μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρος ο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, στον οποίο ζήτησε να επαναλάβει τα λεγόμενά του στους δημοσιογράφους.

Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες. Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα και για αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το Barbaros. Στις 05.00 το πρωί (της 18ης Οκτωβρίου) ξεκίνησε ένα ελληνικό πλοίο που βρίσκονταν στα ύδατα του Λιβάνου και με διαταγή που έλαβε περνώντας από εδώ επενέβη. Αλλά εμείς από την αρχή είχαμε στείλει μία φρεγάτα να βρίσκεται δίπλα στο Barbaros. Κι έτσι με την επέμβασή της, οι ενέργειες του ελληνικού πλοίου έπεσαν όλες στο κενό. Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας εκεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.