«Σχεδιασμένη από μέρες» χαρακτήρισε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την υπόθεση, ο Ερντογάν έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση επισημαίνοντας πως ο Κασόγκι «δεν βγήκε από το προξενείο και σκοτώθηκε στο κτήριο».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, μία μέρα πριν τη δολοφονία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη τρία άτομα ενώ την ημέρα της δολοφονίας, ομάδα 15 Σαουδαράβων εισήλθε στο προξενείο.

Η ομάδα των Σαουδαράβων επισκέφθηκε ένα δάσος στην Κωνσταντινούπολη καθώς και την πόλη Γιάλοβα, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην ομάδα των 15 ατόμων που ήρθαν από τη Σαουδική Αραβία ο Ερντογάν ζήτησε απαντήσεις για το ποιος τους έδωσε εντολή να δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο.

«Που είναι η σορός;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η δολοφονία του Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί είπε ο Τούρκος πρόεδρος.  

Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσε ενώ όσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο Ερντογάν. 

«Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Με δεδομένο αυτό, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία. 

Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία πως μέλη του σώματος του δημοσιογράφου είχαν μεταφερθεί ως τρόπαιο στον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας. 

«Δεν δόθηκε εντολή εκτέλεσης από τον πρίγκηπα»

Στην παραδοχή -μετά την έντονη δυσπιστία των δυτικών για τις αρχικές εξηγήσεις- ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε αλλά αυτό δεν έγινε με διαταγή του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προχώρησε η Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, δήλωσε στο Fox News ότι «ο φόνος» ήταν ένα «τεράστιο λάθος» και αρνήθηκε ότι έγινε με διαταγή του μπιν Σαλμάν.

Η πρώτη παραδοχή για τον θάνατο του Κασόγκι από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας έγινε την Παρασκευή αλλά η χώρα υποστήριξε ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε «σ' έναν καυγά».

Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων μέσα στο κτήριο του προξενείου της χώρας στην Κωνσταντινούπολη και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι έχουν αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτό.

Άλλος φόρεσε τα ρούχα του

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο διακρίνεται ένας άνδρας να βγαίνει από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και να κυκλοφορεί στους δρόμους μετά τη δολοφονία. Αίσθηση προκαλεί ότι ο άνδρας φοράει τα ρούχα που φορούσε ο Κασόγκι όταν μπήκε στο προξενείο.

Ο άνδρας λέγεται Μουσταφά αλ Μαντάνι και ήταν μέλος της ομάδας των 15 Σαουδαράβων που έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη την ημέρα της δολοφονίας του Κασόγκι.