«Αποσταθεροποιητική για τον κόσμο», χαρακτήρισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η χώρα δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με αυτές.

«Δεν θεωρούμε τις κυρώσεις σωστές. Είναι ένα βήμα που έχει στόχο να διαταράξει τη διεθνή ισορροπία. Είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. Δεν επιθυμούμε να ζούμε σε έναν ιμπεριαλιστικό κόσμο», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε Τούρκους βουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα αγόρασε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ιρανικού φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι οι κοινές περιπολίες Αμερικανών και Κούρδων μαχητών κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα είναι απαράδεκτες, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να τις τερματίσει.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο με την ευκαιρία των εορτασμών από τα 100 χρόνια από τον τερματισμό του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις περιπολίες που διεξάγουν οι ΗΠΑ με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν Κούρδοι μαχητές, και οι οποίες θα προκαλέσουν «σοβαρές, αρνητικές εξελίξεις» στα σύνορα.

Οι περιπολίες αυτές στη βόρεια Συρία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών στρατευμάτων και των Κούρδων μαχητών, τους οποίους στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: Επικίνδυνες οι κυρώσεις

Κατά της απόφασης των ΗΠΑ για τις κυρώσεις εναντίον της πετρελαϊκής και ναυτικής βιομηχανίας του Ιράν, καταφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε επικίνδυνη την απόφαση για απομόνωση της Τεχεράνης και επεσήμανε πως είναι άδικο να τιμωρείται ο λαός του Ιράν.

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι πιο χρήσιμοι από τις κυρώσεις», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να πλήξει την οικονομία του Ιράν που βασίζεται στο πετρέλαιο και να αναγκάσει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα και τη στήριξή της σε ομάδες στη Συρία, την Υεμένη, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να εμποδίσει όλες τις εξαγωγές αργού από το Ιράν, όμως σε πρώτη φάση έχει επιτρέψει σε οκτώ χώρες -την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ταϊβάν και την Τουρκία- να συνεχίσουν τις εισαγωγές.

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και το Ιράν αποτελεί μια από τις βασικές πηγές πετρελαίου για τη χώρα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι δεν είναι εύκολο για κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ιαπωνίας, να βρουν άλλες πηγές ενέργειας προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Σαουδική Αραβία έχει ευθύνη να μάθει τι συνέβη στο πτώμα του, ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα δεν πιστεύει πως ο βασιλιάς Σαλμάν ζήτησε τη δολοφονία του. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να μεταβεί στην Τουρκία μια 15μελής ομάδα για να δολοφονήσει έναν Σαουδάραβα πολίτη χωρίς να έχει λάβει εντολές.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι αρχές της χώρας του διαθέτουν επιπλέον πληροφορίες, τις οποίες θα μοιραστούν όταν η Άγκυρα είναι βέβαιη ότι έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.