Σχεδόν ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, και ενώ οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά να αποκαλυφθεί ποιος έδωσε την εντολή για την εκτέλεσή του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας να αποκαλύψει ποιος έδωσε την εντολή να δολοφονήσουν τον Τζαμάλ Κασόγκι. «Ποιος έστειλε αυτούς τους 15 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι δολοφόνησαν τον Κασόγκι;», είπε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν που τόνισε ότι υπέβαλε το αίτημα αυτό στον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν είπε ότι ο Τούρκος εισαγγελέας ενημέρωσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του πως οι 18 ύποπτοι για την δολοφονία μπορούν να εκδοθούν από το Ριάντ και να δικαστούν στην Τουρκία.

Σήμερα ο Σαουδάραβας εισαγγελέας, Σαούντ Αλ Μοτζέμπ, είχε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τούρκους αξιωματούχους και επισκέφθηκε το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου δολοφονήθηκε πριν από δύο εβδομάδες ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε το Ριάντ να ολοκληρώσει την έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Θεωρούμε ότι η επίσκεψη του Μουτζέμπ είναι σημαντική για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση των 18 υπόπτων για τον φόνο του Κασόγκι για να δικαστούν από τουρκικά δικαστήρια, αλλά το Ριάντ ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη στο βασίλειο.

Ο αρθρογράφος της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο όπου πήγε για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο του στις 2 Οκτωβρίου.