«Δώρο» από τον Εμίρη του Κατάρ χαρακτήρισε το πολυτελές αεροσκάφος, το οποίο συζητήθηκε ιδιαίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δέχτηκε δριμεία κριτική για την απόφαση να δεχθεί ένα πολυτελές αεροπλάνο από το Κατάρ σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας.

Όπως υποστήριξε, ηταν δώρο στο τουρκικό κράτους και όχι στον ίδιο προσωπικά.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι έδωσε στον Ερντογάν το αεροπλάνο, για το οποίο τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως είναι ένα Boeing 747, προκαλώντας επικρίσεις από την τουρκική αντιπολίτευση.

Ένας βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ο Σεζγκίν Τανρίκουλου, είχε εκφράσει την ανησυχία ότι το αεροπλάνο μάλλον αγοράσθηκε και δεν δωρίσθηκε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.

Το αεροπλάνο, το οποίο μεταφέρει κανονικά 400 ανθρώπους, μετατράπηκε ώστε να έχει μόνο 76 επιβαίνοντες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως ο εμίρης του Κατάρ δώρισε το αεροπλάνο, για το οποίο είπε ότι η αξία του είναι περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, στο τουρκικό κράτους αφού άκουσε πως η Τουρκία είχε εκφράσει ενδιαφέρον να το αγοράσει.

Πρόσθεσε πως το αεροπλάνο ξαναβάφεται και μόλις τελειώσει «θα ταξιδεύουμε μ' αυτό. Όμως θα εισέρχεσθε στο αεροπλάνο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και όχι στο δικό μου αεροπλάνο».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» στον τουρκικό στρατό, αφού έγιναν 22 συλλήψεις με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.