Υψηλούς τους τόνους στα ελληνοτουρκικά κρατά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από το Παρίσι, έκανε και πάλι απειλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ο κ. Ερντογάν είπε «Λέμε στους φίλους μας Έλληνες, Κύπριους, Αμερικανούς τα απαραίτητα λόγια, μην μας ζορίζετε και μην μας στριμώχνετε»

Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το sigmalive.com της Κύπρου, είπε ότι δεν αρκεί να γίνει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου αφού προηγουμένως γίνει εξόρυξη, αλλά πρέπει στη συμφωνία για την εξόρυξη να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι.

Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Ταγίπ Ερντογάν  είπε ότι «σε αυτό το θέμα οπωσδήποτε τα συμφέροντα συγκρούονται. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil κάνουν κοινές εργασίες με τους Ελληνοκύπριους».

«Το ένα γεωτρύπανο μας θα δουλέψει στην ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στην Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε ’μην μας αναγκάζετε’» φέρεται να είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου ό,τι και να βγει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλους τους Κυπρίους.

«Ο,τι υπάρχει σε μας στην βόρεια Κύπρο, και ό,τι υπάρχει στη νότια Κύπρο διαμοιράζεται με βάση τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε τον διαμοιρασμό μετά που θα βγει. Εσείς με ποιον θα κάνετε αυτή τη συμφωνία; Κάνοντας αυτή τη συμφωνία πρέπει να είναι εκεί και οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους ή να είναι μέσα και οι εγγυήτριες δυνάμεις» είπε επίσης.