Μήνυμα προς τις ΗΠΑ στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με άρθρο του στους New York Times προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι αν συνεχίσει με την πολιτική των κυρώσεων η Τουρκία θα ξεκινήσει να κοιτά αλλού για νέους «φίλους και συμμάχους». 

Στο άρθρο του ο Ερντογάν κάνει μια μακρά αναφορά στις συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σημειώνει όμως πως αυτές οι ιστορικές σχέσεις βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω μιας σειράς πρόσφατων διαμαχών. Αναφέρει συγκεκριμένα την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την μη έκδοση του Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ, τον εξοπλισμό των Κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και τέλος τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή. 

«Η Τουρκία έχει δείξει επανειλημμένα ότι φροντίζει μόνη της τις υποθέσεις της αν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος αναφέροντας την κατάληψη της βόρειας Κύπρου το 1974. «Τη δεκαετία του 70 η τουρκική κυβέρνηση παρενέβη για να προλάβει σφαγές εθνικών Τούρκων από τις Ελληνοκυπρίους παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον», αναφέρει συγκεκριμένα. 

«Πιο πρόσφατα, η αδυναμία της Ουάσινγκτον να κατανοήσει τη σοβαρότητα των ανησυχιών μας για την εθνική μας ασφάλεια από τη Βόρεια Συρία είχε ως αποτέλεσμα δύο στρατιωτικές επεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα της αποκοπής της πρόσβασης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα του ΝΑΤΟ αλλά και την απομάκρυνση των Κούρδων ενόπλων από την πόλη του Αφρίν», σημειώνει ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Όπως και τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζει ο Ερντόγαν. 

Και προειδοποιεί:  «Πριν να είναι αργά, η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές… Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος».