Να αποσυρθούν προετοιμάζονται τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος στο CNN ότι ο σχεδιασμός ήταν για συνολική και άμεση απόσυρση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία έχει ηττηθεί και ότι αυτός ήταν «ο μόνος λόγος για αμερικανική παρουσία εκεί».

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στον παγκόσμιο συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ISIS, είχε πει: «Κανείς δεν πιστεύει ότι οι μαχητές (του ΙΚ) θα εξαφανιστούν. Δεν είμαστε αφελείς. Άρα, αυτό που θέλουμε είναι να μείνουμε σε αυτά τα εδάφη και να βεβαιωθούμε ότι η σταθερότητα θα διατηρηθεί σε αυτές τις περιοχές».

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε τον Μάρτιο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη Συρία «πολύ σύντομα».

Το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης παραμένει ασαφές και το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ρωσία χαιρετίζει την απόφαση των ΗΠΑ

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από την Συρία δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας σε απευθείας σύνδεση στην εκπομπή «Το Μεγάλο παιγνίδι» στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί την ελπίδα για βλετίωση της κατάστασης στην συριακή πόλη Ετ-Τανφα. «Εμφανίζεται η ελπίδα, ότι αυτό το σημείο στον χάρτη της Συρίας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπίου και πολλών άλλων συριακών πόλεων και σημείων, οι οποίες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ειρηνική ζωή» διευκρίνισε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «όσο βρισκόντουσαν εκεί οι Αμερικανοί δεν υπήρχε τέτοια ελπίδα».

Η ίδια επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στην Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με αντικείμενο την διευθέτηση της συριακής κρίσης, η Ζαχάροβα, και την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες στην Γενεύη όπου παρουσίασαν τον κατάλογο των προσώπων που μπορούν να συμμετάσχουν στην Συνταγματική Επιτροπή, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το να αντιστέκονται στην «τρόϊκα της Αστανά» είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους.