Έτοιμος να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης φέρεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Απώτερος σκοπός του Αμερικανού προέδρου είναι να υλοποιήσει το σχέδιό του για την ανέγερση τείχους 500 χιλιομέτρων και κόστους πάνω από 13 δισ. δολαρίων στα σύνορα με το Μεξικό.

Προεκλογικά ο Τραμπ διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως για το τείχος θα πληρώσει το Μεξικό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Σύμφωνα με την Washington Post, πλέον ο Τραμπ σχεδιάζει να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών που αντιτάσσονται στην ανέγερση του τείχους ενώ παράλληλα θα το χρηματοδοτήσει, πιθανόν, με κεφάλαια του στρατού.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ανέγερση του τείχους, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν επίσης προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε τη συνοριογραμμή στο Τέξας και συνομίλησε με τους συνοριοφύλακες ενώ παράλληλα έδωσε εντολή για να κλείσουν τα υπόγεια τούνελ.

«Είναι θέμα κοινής λογικής. Χρειαζόμαστε ένα τείχος. Αν δεν το έχουμε, θα υπάρχουν μόνο προβλήματα και πολλοί νεκροί. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα τείχος», δήλωσε ο Τραμπ.

Η διαφωνία Τραμπ-Δημοκρατικών για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή της συζήτησης για τον προυπολογισμό και το «shutdown» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ με αποτέλεσμα 800.000 άνθρωποι να μην πάρουν τον μισθό τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Νταβός, στα τέλη του μήνα, παραμένει στην ατζέντα του όμως, αν συνεχιστεί η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν θα πάει στην Ελβετία.