Έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας που ερευνά την υπόθεση εξαφάνισης του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Η έρευνα διήρκεσε οκτώ ώρες και πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Τα μέλη της τουρκικής ομάδας συνόδευε σαουδαραβική αντιπροσωπεία. Οι τουρκικές Αρχές πήραν δείγματα από τους χώρους του προξενείου προκειμένου να επιβεβαιωθεί το σενάριο δολοφονίας του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι είχε μεταβεί στο προξενείο προκειμένου να πάρει τις άδειες γάμου για να παντρευτεί την Τουρκάλα σύντροφό του και έκτοτε αγνοείται.

Αρχικά το Ριάντ διέψευσε κάθε σχέση του με την εξαφάνιση του Κασόγκι. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN φέρεται να είναι έτοιμο να ανακοινώσει το θάνατο του δημοσιογράφου ο οποίος ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης με άσχημη εξέλιξη.

Ειδική ομάδα πίσω από τη δολοφονία;

Σύμφωνα με φωτογραφίες που διέρρευσαν στην Sabah και προέρχονται από την ΜΙΤ, 15 άτομα που επέβαιναν σε δύο lear jet που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου ανέλαβαν την εκτέλεση του Κασόγκι.

Οι 15 περίμεναν τον δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο και ο πρόξενος είχε διώξει όλους τους υπαλλήλους με την πρόφαση μιας σημαντικής συνάντησης.

Σύμφωνα με διαρροές από τις μυστικές υπηρεσίες, ο Κασόγκι φέρεται να είχε ανοίξει την κάμερα και την υπηρεσία ηχογράφησης στο Apple Watch που φορούσε όταν μπήκε στο προξενείο και να κατέγραψε τη δολοφονία του.

Δύο ώρες μετά την είσοδο του Κασόγκι στο προξενείο, ένα μαύρο βαν αναχώρησε από το κτήριο και εισήλθε στο γκαράζ της προξενικής κατοικίας. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το πρίσμα της ανωνυμίας στους New York Times έκαναν λόγο για σκηνές φρίκης που συναντά κανείς σε ταινίες σαν το Pulp Fiction.

Υποστήριξαν πως το πιθανότερο σενάριο είναι η σορός του Κασόγκι να διαμελίστηκε με ειδικό πριόνι που χρησιμοποιείται στους ακρωτηριασμούς και στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε βαλίτσες για να εξαφανιστεί.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται κάθε εμπλοκή στην εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι ωστόσο δεν υπάρχει καμία συμβολή του Ριάντ στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη αρνείται να παραδώσει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας υποστηρίζοντας πως ο δημοσιογράφος έφυγε από την πίσω πόρτα.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι με τα άρθρα του στην Washington Post στηλίτευε την διακυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αρχικά είχαν προσπαθήσει να τον δελεάσουν προκειμένου να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία υποστηρίζοντας πως θα του δώσουν αμνηστία, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε.