Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι βασανίστηκε και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε εντός του κτηρίου του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την Yeni Safak.

H εφημερίδα επικαλείται τις ηχογραφήσεις από το Apple Watch του δημοσιογράφου και αναφέρει ότι ο Κασόγκι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από πράκτορες βασανίστηκε και του έκοψαν τα δάχτυλα. Στη συνέχεια δολοφονήθηκε με αποκεφαλισμό και διαμελίστηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα». Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, η οποία είχε επίσης πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου και ο ίδιος βγήκε από το δωμάτιο.

Ένας ιατροδικαστής, ο Σάλα αλ-Τουμπάιγκι, που συμμετείχε στην ομάδα των πρακτόρων, άρχισε στην συνέχεια να διαμελίζει το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με την πηγή του Middle East Eye.

Ο ιατροδικαστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ΄ όλη την διαδικασία: «Όταν κάνω αυτήν την δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι' εσείς», ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή. Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι διήρκεσε επτά λεπτά, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Η Yeni Safak αναφέρει πως ήρθαν στην κατοχή της εφημερίδας ηχητικά ντοκουμέντα. Ωστόσο δεν είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης που κάνει λόγο για ντοκουμέντα της δολοφονίας αφού ήδη έχουν υπάρξει ανάλογα δημοσιεύματα τόσο στον τουρκικό Τύπο όσο και στον αμερικανικό. Σύμφωνα με αυτά, ο Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου.

Ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη, πριν ξεκινήσει η έρευνα στην προξενική κατοικία.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει τον θάνατο του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.

Αυξάνονται οι αντιδράσεις

Την «έντονη ανησυχία» τους, αναφορικά με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εκδήλωσαν την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ομάδας των οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G7) και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας «σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία» έρευνα από τη Σαουδική Αραβία. Από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Μέση Ανατολή.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Αναβάλλει το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να αναβάλλει προγραμματισμένο ταξίδι της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα συμπεριλάμβανε έναν σταθμό στο Ριάντ, όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρει ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον που διανεμήθηκε στον Τύπο την Τρίτη.

Το Σάββατο, η Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδονησία ότι δεν σκόπευε να αλλάξει το πρόγραμμά της, αλλά της προκάλεσαν «φρίκη» τα δημοσιεύματα για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

«Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γενικής Διευθύντριας στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής αναβάλλεται», αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία δεν δίνεται καμιά εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Τα διαβατήρια των πρακτόρων που φέρονται να δολοφόνησαν τον Κασόγκι: