Άρθρο για το γεγονός πως στην Αθήνα δεν έχει χτιστεί ακόμα το τζαμί για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times. Το άρθρο αναφέρει πως οι εργασίες έχουν σταματήσει κι αναρωτιέται γιατί έχουν μείνει 250.000 μουσουλμάνοι χωρίς έναν επίσημο τόπο λατρείας. Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μάχη για το τζαμί της Αθήνας αντικατοπτρίζει ευρύτερες συζητήσεις για την την άνοδο του εθνικιστικού αισθήματος στην Ευρώπη. Όπως και σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει δει μια άνοδο στη δημοτικότητα της ακροδεξιάς που εκμεταλλεύεται τις ανησυχίες του κοινού γύρω από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο που ξεκίνησε το 2015, η Ελλάδα ήταν ο αρχικός τόπος υποδοχής για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που διέφυγαν από τη σύγκρουση στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σε μια οικονομία που πλήττεται από λιτότητα και εξακολουθεί να υποφέρει από την οικονομική κρίση, το κράτος προσπάθησε να φιλοξενήσει τις χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου που ήλπιζαν να βρουν ένα σπίτι σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Περίπου 17.000 παραμένουν σε άθλιες συνθήκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπως η Μόρια στη Λέσβο.

Ωστόσο, οι προσπάθειες οικοδόμησης ενός τζαμιού στην Αθήνα ξεκίνησαν πολύ πριν από τις σύγχρονες συζητήσεις για την ενσωμάτωση των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Τα σχέδια για ένα επίσημο τζαμί εκπονήθηκαν το 1890, με διαφορετικά οικόπεδα εκχωρημένα ξανά το 1934, στη συνέχεια το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κανένα δεν προχώρησε».