Ο δισεκατομμυριούχος, φιλάνθρωπος και «πατέρας» της βιομηχανίας των hedge funds Τζορτζ Σόρος είναι το «πρόσωπο της χρονιάς» σύμφωνα με τους Financial Times.

 «Η επιλογή της ‘προσωπικότητας της χρονιάς’ από τους Financial Times συνήθως αποτυπώνει τα επιτεύγματά τους. Στην περίπτωση του κ. Σόρος, αυτή τη χρονιά, η επιλογή του αφορά επίσης τις αξίες που εκπροσωπεί», ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο 88χρόνος είναι ο «σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας. «Αυτές είναι ιδέες που κυριάρχησαν στον ψυχρό πόλεμο. Σήμερα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση απ΄ όλες τις πλευρές, από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έως τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ». 

Με καταγωγή από την Ουγγαρία, ο δισεκατομμυριούχος, έγινε ευρύτερα γνωστός για την κερδοσκοπική του επίθεση στη στερλίνα το 1992 που κατάφερε να «γονατίσει» το βρετανικό νόμισμα. Ωστόσο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ο Σόρος έχει «χρησιμοποιήσει την φιλανθρωπία ενάντι στον απολυταρχισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία». 

«Μέσω της μακροχρόνιας δέσμευσης του στην ανοιχτή κοινωνία, την ελευθερία των Μέσω Ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει προσελκύσει την οργή των αυταρχικών καθεστώτων και ολοένα περισσότερο και των εθνικιστών λαϊκιστών που κερδίζουν δημοτικότητα ειδικά στην Ευρώπη», σημειώνει η εφημερίδα. Οι αντισημιτικές θεωρίες συνομωσίας που στοχεύουν τον Σόρος  είναι πρακτικά αμέτρητες. 

Πως αντιδρά ο ίδιος; «Με κατηγορούν για τα πάντα, ένα απ’ αυτών είναι ότι είμαι ο Αντίχριστος», λέει χλευάζοντας του κατηγόρους του ο κ. Σόρος. «Θα ήθελα να μην έχω τόσους εχθρούς αλλά το ότι έχει το εκλαμβάνω ως μια ένδειξη πως κάτι κάνω σωστά», προσθέτει. 

Στην Ευρώπη, το ίδρυμά του μετέφερε την έδρα του τον Αύγουστο από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο μετά την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν μιας σειράς νόμων με τίτλο «Σταματήστε τον Σόρος».

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον δισεκατομμυριούχο, μεγάλο χορηγό των Δημοκρατικών, ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις ενάντια στην επικύρωση του διορισμού του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τον Οκτώβριο ο Σόρος, αποτέλεσε στόχο, όπως και άλλοι αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου, ενός εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκε στο γραμματοκιβώτιό του.