Έρευνα σε εθνικό επίπεδο για βρέφη που γεννήθηκαν χωρίς χέρια διεξάγεται στη Γαλλία.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο γενικός διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας Υγείας, Φρανσουά Μπουρντιγιόν και στόχος είναι να διαλευκανθεί αυτή η πρωτοφανής στα χρονικά υπόθεση. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευτούν σε τρεις μήνες.

Μεταξύ 2000-2014 εντοπίστηκαν 18 ύποπτες περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν με δυσπλασία στα άνω άκρα σε όλη τη Γαλλία με τις πέντε να εντοπίζονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Εν.

Στην  περιοχή Λίγηρα-Ατλαντικού γεννήθηκαν τρία μωρά με δυσπλασία το διάστημα 2007-2008 και στη Βρετάνη τέσσερα το διάστημα 2011-2013.

«Αρχίσαμε από το διαμέρισμα της Εν, θα τελειώσουμε τον ερχόμενο μήνα την περιοχή Ρήνου-Άλπεων και θα καλύψουμε το σύνολο της επικράτειας», δήλωσε ο Μπουρντιγιόν και ξεκαθάρισε πως οι γαλλικές Αρχές «δεν κρύβουν τίποτα».

Όσον αφορά τα αίτια, εικάζεται πως είναι γενετικά, φυσικά ή να οφείλονται σε τοξικές ουσίες (διατροφή, περιβάλλον, ή φαρμακευτικές αγωγές).  

Η υπουργός Υγείας, Ανιέ Μπιζίν, τόνισε πως οι Αρχές θα ερευνήσουν όλα τα νοσοκομεία για να βρεθούν ανάλογες υποθέσεις. «Τα αίτια μπορεί να οφείλονται στο περιβάλλον, μπορεί οι μαμάδες να έφαγαν κάτι ή απλά να ανέπνευσαν μία ουσία που δεν έπρεπε», δήλωσε η Μπιζίν.  

Από την πλευρά τους, οικολόγοι βουλευτές του γαλλικού κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι οι δυσπλασίες στα νεογέννητα οφείλονται στα φυτοφάρμακα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μεταξύ 1957 και 1962 χιλιάδες παιδιά γεννήθηκαν χωρίς άνω άκρα εξαιτίας της χορήγησης θαλιδομίδης που ήταν κατά της ναυτίας.