Υπάρχει ρωσική παρέμβαση προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, απεφάνθη πριν από λίγο η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία έκανε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να παρέμβει στις εκλογές μας το 2016», δήλωσε ο Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας ήταν εκτεταμένη, εξελιγμένη και την διέταξε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν με σκοπό να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να πληγώσει τη Χίλαρι Κλίντον», προσέθεσε.

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα εκατοντάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων κειμένων και άλλες λεπτομέρειες από την έρευνα που πραγματοποίησε σχετικά με τη συνάντηση που είχαν τον Ιούνιο του 2016 στον Πύργο Τραμπ μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι διέθεταν επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στις καταθέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές του γιου του Αμερικανού προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, του Ρωσοαμερικανού λομπίστα Ρινάτ Αχμέτσιν και του Ίκε Καβελάτζε, ενός επιχειρηματία με έδρα τη Μόσχα.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται επίσης οι καταθέσεις του Γκλεν Σίμσον, του συνιδρυτή της Fusion GPS που ερεύνησε τους δεσμούς του Τραμπ με τη Ρωσία και συνέταξε έναν «φάκελο» τον οποίο κατήγγειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς και του Ρόμπερτ Γκόλντστοουν, ενός υπευθύνου δημοσίων σχέσεων που υποστήριζε ότι είχε πληροφορίες για την Κλίντον. Υπάρχουν εξάλλου και οι γραπτές απαντήσεις που έδωσε στην επιτροπή η Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, η Ρωσίδα δικηγόρος που παραβρέθηκε στη συνάντηση και του Ανατόλι Σαμοτσόρνοφ, του διερμηνέα της.

Στην κατάθεσή του, ο Τραμπ Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου, ρωτήθηκε για την επικοινωνία που είχε με τον Γκόλντστοουν και την προσφορά «υποστήριξης» από «σημαντικούς» Ρώσους, την εποχή που ο Τραμπ είχε αναδειχθεί σε φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε τότε ότι εξέλαβε αυτό το μήνυμα μόνο ως μια «γενική ένδειξη καλής θέλησης» και όχι ως συγκεκριμένη προσφορά βοήθειας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και ο Πολ Μάναφορτ, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του, αρνήθηκαν να καταθέσουν αλλά υπέβαλαν υλικό σχετικό με την έρευνα.

Οι καταθέσεις αυτές δόθηκαν από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Η επιτροπή είναι μία από τις τρεις που ερευνούν τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το αν το επιτελείο του Τραμπ συνέπραξε αθέμιτα με τη Μόσχα. Η υπόθεση αυτή ερευνάται ταυτόχρονα και από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.