Το νομοσχέδιο που προετοιμάζει τη Γαλλία για μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε η γαλλική Γερουσία, μια μέρα αφού το κείμενο είχε περάσει από την Εθνοσυνέλευση. 

Το νομοσχέδιο, δίνει μέσω διαταγμάτων τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα σε τομείς όπου έχει δικαιοδοσία η Γαλλία και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος, δεν είναι άλλος από το να προστατευθούν τα συμφέροντα των Γάλλων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά των ελέγχων των εμπορευμάτων στα σύνορα. 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανέφερε ότι εντός των τριών επόμενων εβδομάδων θα παρουσιάσει πέντε διατάγματα με τα οποία θα επιλύονται τα ακανθώδη ζητήματα τα οποία προκύπτουν από μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας. Το πρώτο από αυτά αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε στη συνέχεια, ενώπιον της Γερουσίας, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες μας», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, Λαντισλάς Πονιατοφσκί, είπε ότι η προσφυγή σε διατάγματα δεν είναι μια μέθοδος που δεν ικανοποιεί τα κόμματα γιατί στερεί από το κοινοβούλιο τη δυνατότητα να συζητήσει τα μέτρα. Επισήμανε όμως ότι «επιτρέπει να ενεργούμε γρήγορα, όταν είναι αναγκαίο».