Να περιορίσουν τους «ευρωπαϊκούς ελιγμούς» της Άνγκελα Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης επιδιώκουν οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, η αντιπρόεδρος τω Συντηρητικών, Κάτια Λάικερ, στην πρότασή της ανέφερε ότι μεμονωμένα κράτη-μέλη του ευρώ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα δικά τους ρίσκα.

Η σχετική αναφορά αντικατοπτρίζει την ισχυρή αντίδραση των Συντηρητικών στην επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων για μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ μέσω του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο υποστηρίζεται σθεναρά από το Γάλλο πρόεδρο.

 «Η οικονομική βοήθεια θα χορηγείται μόνον υπό αυστηρούς όρους», αναφέρει η πρόταση επιμένοντας ότι η Μπούντεσταγκ θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Και προσθέτει ότι Γαλλία και Γερμανία δεν πρέπει να λειτουργούν ως αποκλειστική συμμαχία στην ΕΕ.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ ανέφερε ότι οι προτάσεις του Μακρόν θα πρέπει να διατυπωθούν πριν από τις ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνο ενώ τόνισε ότι κάποιες από τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν.