«Θα υπάρξει ένα ακόμα δημοψήφισμα για το Brexit στο μέλλον», αυτό προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Ο Μπράουν δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα υποστηρίξουν όλα μια νέα ψηφοφορία για το θέμα στις γενικές εκλογές και ήταν ανένδοτος στο ότι η μεταβατική περίοδος θα έπρεπε να επεκταθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit. Γι' αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι για το πότε θα γίνει» είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Εδιμβούργο.

Ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει άλλη μία ψηφοφορία διότι εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο του 2019, αλλά με μια εκτεταμένη μεταβατική περίοδο διατηρώντας ορισμένες πτυχές της ένταξης, η μάχη των επόμενων γενικών εκλογών θα αφορά την Ευρώπη.

Σε αυτή την κατάσταση, προέβλεψε, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα φύγει «εξ ολοκλήρου»

από την ΕΕ μέχρι το 2022. «Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα κάποια στιγμή», είπε. «Θα είναι τελικά ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα».

Πρόσθεσε επίσης ό,τι: «Οι πολίτες, αν και δεν τους αρέσει η ιδέα ενός διχαστικού δημοψηφίσματος, τελικά θα απαιτήσουν να έχουν τον τελικό λόγο».

Είπε επίσης ότι αναμένει στις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του SNP, όλοι να στηρίξουν το δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ο κ. Μπράουν επίσης προειδοποίησε ότι θα προκύψει φορολογικό «χάος», εάν η κυβέρνηση προωθήσει την εθνική καθολική πίστωση.

Είπε ότι η Downing Street θα πρέπει να επιστρέψει στο σχέδιο για το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας για να αποφύγει τη δημόσια διαταραχή.