Απόλυτο σεβασμό στις διακρατικές συμφωνίες της Βενεζουέλας με την Κίνα θα επιδείξει ο Χουάν Γκουαϊδό, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως  διαβεβαίωσε σήμερα, σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα.

«Η υποστήριξη της Κίνας θα είναι πολύ σημαντική για να τονωθεί η οικονομία της χώρας μας και η μελλοντική ανάπτυξή μας», διαβεβαιώνει ο Χουάν Γκουαϊδό σε συνέντευξή του, την οποία έδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου στην εφημερίδα South China Morning Post.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μια εποικοδομητική σχέση και τον διάλογο με την Κίνα μόλις είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του φαίνεται πως έχουν στόχο να διαλύσουν τα ερωτηματικά για το μέλλον των σχέσεων με το Πεκίνο σε περίπτωση που ο Χουάν Γκουαϊδό αναλάβει πράγματι την προεδρία. Η Κίνα είναι ο κύριος πιστωτής της Βενεζουέλας και υποστηρίζει, μαζί κυρίως με τη Ρωσία, τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η βενεζουελανή αντιπολίτευση υπό τον Χουάν Γκουαϊδό διαδηλώνει σήμερα εναντίον του προέδρου Μαδούρο, ζητώντας απ' αυτόν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Νικολάς Μαδούρο μετέβη τον Σεπτέμβριο στην Κίνα και συνήψε συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και της εξόρυξης χρυσού, θέλοντας να λάβει την υποστήριξη του Πεκίνου στην πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα του.

Οι δηλώσεις του Χουάν Γκουαϊδό στη South China Morning Post έγιναν επίσης την επομένη των δηλώσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επιθυμεί «να συναντήσει όλα τα μέρη (της Βενεζουέλας ) στα μισά του δρόμου».

Η Κίνα και η Βενεζουέλα «συνεργάζονται εδώ και καιρό με πραγματιστικό τρόπο», υπογράμμισε επίσης χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Γκενγκ Σουάνγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της κατάστασης, τίποτα απ' όλο αυτό δεν θα επηρεαστεί», συνέχισε.