Κάθε χρόνο περισσότεροι από 80.000 αθλητές από περίπου περίπου 2.500 διαφορετικά σημεία του κόσμου συναγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN που διεξάγεται στο Kailua Kona της Χαβάης. Γνωστό κι ως το πιο δύσκολο αθλητικό γεγονός μιας μέρας στον κόσμο, οι συμμετέχοντες κολυμπούν σε απόσταση 2,4 μιλίων, κάνουν ποδήλατο για 112 μίλια και τρέχουν σε έναν μαραθώνιο - ή 26,22 μίλια - με αυτή τη σειρά χωρίς διακοπές.

Η ολοκλήρωση του αγώνα είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα από μόνο του. Αλλά η ολοκλήρωση της κούρσας από μία γυναίκα με τον καρκίνο του πνεύμονα στο 4ο στάδιο είναι σίγουρα ένας άθλος.

Η Isabella de la Houssaye, μια 54 χρονη από το Νιού Τζέρσεϊ, διέσχισε τη γραμμή του τερματισμού μπροστά από 147 άλλους αθλητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN στις 13 Οκτωβρίου, μόλις εννέα μήνες μετά της αρχικής διάγνωσης του καρκίνου.

«Σε εκείνο το σημείο, ήταν το 4ο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα,» είπε στο «People». «Είχα έναν όγκο, 7 εκατοστά, στους πνεύμονες μου. Είχα έξι όγκους στον εγκέφαλό μου, τους είχα στο στέρνο μου, τους είχα στη λεκάνη μου. Ήταν ένα τεράστιο ξυπνητήρι».

Η de la Houssaye άρχισε τη θεραπεία τον Φεβρουάριο και έφτασε σε σημείο όπου δεν μπορούσε να περπατήσει. Βρήκε σιγά-σιγά τη δύναμη να περπατήσει χρησιμοποιώντας πατερίτσες. Σύντομα, περπατούσε χωρίς βοήθεια, και λίγο αργότερα έφτασε να τρέχει 26 μίλια κάθε μέρα.

«Κάθε μέρα γινόμουν όλο και πιο δυνατή», είπε. «Εξακολουθεί να με εκπλήσσει πώς το σώμα αποκρίνεται στο φορτίο που του βάζουμε».

Η de la Houssaye προέρχεται από μια οικογένεια αθλητών με αξιοσημείωτες επιδόσεις.

Ο μεγαλύτερος γιος της, Cason Crane, έγινε ο πρώτος ομοφυλόφιλος ορειβάτης που έφτασε στις επτά κορυφές όταν ήταν μόλις 21 χρονών.

Στα 19 του, ένας άλλος από τους γιους της, ο Oliver, έγινε ο νεώτερος άνθρωπος που διέσχιζε μόνος του τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η κόρη της Bella διέσχισε το μονοπάτι του Ειρηνικού Crest και ο γιος της David διέσχισε κατά μήκος την Αφρική. Και τα τέσσερα παιδιά ολοκλήρωσαν αυτά τα κατορθώματα για να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η de la Houssaye ήλπιζε ότι θα ήταν σε θέση να περιμένει τον νεαρότερο γιο της να γίνει 18, ώστε όλη η οικογένεια να μπορεί να αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα IRONMAN μαζί, αλλά η μοίρα είχε άλλες ιδέες.

Καθώς πλησίαζε ο αγώνας, η de Houssaye ένιωθε νευρική για το αν θα απογοήτευε εκείνους που τον υποστήριζαν. Δεν ήταν σίγουρη ότι θα μπορέσει να τελειώσει, αλλά υποσχέθηκε: «Θα δώσω ό, τι έχω. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω».

Παρά την πτώση της στα μέσα της διαδρομής, κατόρθωσε να κάνει και τα δύο.

Η de la Houssaye ολοκλήρωσε τον αγώνα στις 14:56:56 και ήρθε στην 65η θέση. Και παρόλο που ο καρκίνος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως στάδιο 4, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και στη θεραπεία της.

«Μέρος αυτού που ακούω από τους γιατρούς μου είναι ότι επειδή ήμουν τόσο δυνατά και υγιής και ότι συνέχισα να είμαι, βοήθησε τη θεραπεία μου», είπε. «Όπως κι όταν τρέχω, ξέρω ότι αν βάλω ένα πόδι μπροστά από το άλλο θα συνεχίσω, το ίδιο κάνω και με τη θεραπεία μου», είπε.