Το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και οικονομικούς περιορισμούς στον αυτοδιαδηλωμένο προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουάιδο, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών του.

Την Τρίτη, η πολιτική κρίση αμβλύνθηκε καθώς ο γενικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε έρευνα σχετικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι είναι προσωρινός πρόεδρος.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Χουάν Γκουάιδο - ο οποίος έχει λάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Κολομβίας - θα διερευνηθεί για τον υποτιθέμενο ρόλο του σε «σοβαρά εγκλήματα που απειλούν τη συνταγματική τάξη».

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωναν σαρωτικές κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA της Βενεζουέλας, σε αυτό που οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ήταν μια προσπάθεια οικονομικής ασφυξίας του καθεστώτος.

Μια σειρά διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Καράκας, την πρωτεύουσα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τόσο ο Νικολάς Μαδούρο όσο και ο Χουάν Γκουάιδο ισχυρίζονται ότι είναι πρόεδροι - ο τελευταίος μέχρι να γίνουν νέες εκλογές - και δεν δείχνουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν.

Ο Μαδούρο, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του, ύστερα από τις αμφισβητούμενες εκλογές πέρυσι, έχει λίγη δημόσια υποστήριξη, αλλά διατηρεί την υποστήριξη του στρατού.

Ο Γκουάιδο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να κινητοποιήσει μαζικές εκδηλώσεις λαϊκής υποστήριξης και έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των δυτικών δημοκρατιών - αλλά λίγο έλεγχο των μοχλών της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

Ποια είναι λοιπόν τα πιθανά αποτελέσματα για αυτό το έθνος και τους 32 εκατομμύρια πολίτες του - από τους οποίους περίπου τρία εκατομμύρια έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό;

Ο Μαδούρο συνεχίζει

Ο Μαδούρο έχει δυο φορές επιβιώσει από προηγούμενες προκλήσεις στην εξουσία του. Μετά από μαζικές διαμαρτυρίες το 2014, στόχευσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως τον πολιτικό μέντορα του Γκουάιδο, Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος συνελήφθη. Πέντε χρόνια αργότερα είναι ακόμα υπό κατ 'οίκον περιορισμό.

Νέα αναταραχή ξέσπασε το 2017 όταν ο Μαδούρο περιόρισε την εθνική συνέλευση. Οι διαδηλώσεις «απαντήθηκαν» με αιματηρή καταστολή: περισσότεροι από 120 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Η καταστολή οδήγησε σε διεθνή καταδίκη, αλλά ο Μαδούρο κατάφερε να εδραιώσει την εξουσία του.

Αυτή η προσέγγιση φαίνεται λιγότερο εφαρμόσιμη σήμερα. Παρόλο που ο Μαδούρο διατηρεί τη στήριξη συμμάχων όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κούβα, έχει υποστεί άνευ προηγουμένου διεθνή πίεση, όπως κι από δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αν ο Μαδούρο επιβιώσει κι από αυτή την τρέχουσα πρόκληση, θα πρέπει να κρατήσει το στρατό στο πλευρό του, κι αυτό σημαίνει να βρει έναν τρόπο να συνεχίζουν να πληρώνονται.

Ο Μαδούρο αντικαθίσταται από έναν άλλο πολίτη ή υπάρχει στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια άλλη διέξοδος από την τρέχουσα κρίση - αν και δεν είναι προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας - θα ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που αφήνει έναν στρατιωτικό ή κάποιο γενικά αποδεκτό πολιτικό υπεύθυνο.

Πιθανοί διάδοχοι από το στρατό είναι είτε ο υπολοχαγός του Μαδούρο, Ντιοσδάδο Καμπέλo ή ο υπουργός άμυνας Βλαντιμίρ Πάντρίνιο Λόπεζ, οι οποίοι έχουν στρατιωτική υποστήριξη, αλλά δεν είναι αποδεκτοί από πολλούς Βενεζουέλας. Οι πολιτικοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να είναι η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκεζ ή ο προκάτοχός της Ταρεκ Ελ Εσάμι.

Μια αλλαγή στην ηγεσία πάντως δεν θα καθησυχάσει την αντιπολίτευση. Αν οι πολιτικές επιλογές κλείσουν για τα καλά, υπάρχει ισχυρός κίνδυνος οι αντίπαλοι του καθεστώτος να καταφύγουν στον ένοπλο αγώνα - και η Λατινική Αμερική έχει μια ταραγμένη ιστορία με εμφυλίους.

Εν τω μεταξύ, εάν ένας νέος ηγέτης δεν μπορέσει να ξανακτίσει την καταστροφική οικονομία της χώρας, εκατομμύρια θα συνεχίσουν να φεύγουν, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή.

Η αλλαγή του καθεστώτος ή μια διαπραγμάτευση

Η ανακοίνωση νέων εκλογών θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος να τελειώσει η τρέχουσα κρίση, αλλά ο Μαδούρο έχει λίγα να κερδίσει και πολλά να χάσει αν καταφύγει σε αυτή τη λύση.

Ακόμη και αν ο Μαδούρο συμφωνήσει να φύγει, δεν θα αφήσει στην... τύχη τη συνέχεια - ούτε και χιλιάδες δημόσιοι και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που τον υποστηρίζουν.

Ο Γκουάιδο έχει υποσχεθεί αμνηστία στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που «συμβάλλουν στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης».

Ο Μαδούρο και ο στενός κύκλος του θα έπρεπε πιθανότατα να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά δεν είναι σαφές πού θα μπορούσε να πάει. Οι μόνοι διεθνείς σύμμαχοί του είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα και η Τουρκία και δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να παρακινήσει οποιονδήποτε από αυτούς να τον δεχτεί.

Πόλεμος

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε εδώ και καιρό τα δεινά της χώρας του ως αποτέλεσμα μιας δεκαετούς ιμπεριαλιστικής εκστρατείας «οικονομικού πολέμου» που διεξάγεται από τις ΗΠΑ. Έτσι έχει συσπειρώσει τους στρατηγούς του. Τώρα, όμως, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι τα γεράκια στην Ουάσιγκτον και στο Καράκας θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε έναν πραγματικό πόλεμο.

Η κρίση της Βενεζουέλας ώθησε τη μεγαλύτερη μετανάστευση στη σύγχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής και οι γειτονικές χώρες είναι απελπισμένες για μια ταχεία επίλυση.

Προς το παρόν, μια τέτοια σύγκρουση εξακολουθεί να θεωρείται ως μια μακρινή πιθανότητα, αλλά πιθανότατα, οι δεξιές (και ακροδεξιές) κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας θα μπορούσαν να υπογράψουν έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Μαδούρο.

Ένας τέτοιος πόλεμος - ο πρώτος διακρατικός πόλεμος στη Νότια Αμερική για πάνω από 80 χρόνια - θα ήταν παρατεταμένος, αιματηρός και γεμάτος απρόβλεπτες μεταβλητές.