Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Πολωνία να αναστείλει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εν αναμονή οριστικής κρίσης για την ουσία της υπόθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμώντας πως αυτή η μεταρρύθμιση πλήττει την ανεξαρτησία του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

«Η Πολωνία πρέπει να αναστείλει αμέσως την εφαρμογή των εθνικών διατάξεων που σχετίζονται με τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου», αναφέρει το ευρωδικαστήριο.

Η απόφαση αυτή «εφαρμόζεται, με αναδρομική ισχύ, στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου τους οποίους αφορούν αυτές οι διατάξεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Έπειτα από μια ανάλυση σε βάθος, θα απαντήσουμε ασφαλώς... Πολλά ενδεχόμενα θα αναλυθούν», ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο ΕΕ-Ασίας.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η αγωγή θα απορριφθεί», είχε δηλώσει ο Στανισλάβ Καρτσέφσκι, ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας όπου κυριαρχούν οι εθνικιστές συντηρητικοί του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το Δικαστήριο θα εκδώσει την οριστική κρίση του για την ουσία της υπόθεσης αυτής σε μεταγενέστερη ημερομηνία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Μια απόφαση για προσωρινά μέτρα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της κύριας αγωγής.»