Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η αγοραστική διάθεση στη Γερμανία, παρά τη σχετική πτώση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Το γερμανικό λιανικό εμπόριο θέτει υψηλούς στόχους για τις φετινές γιορτές και φιλοδοξεί να κάνει συνολικό τζίρο που σπάει το φράγμα των 100 δις ευρώ. Οι έμποροι δεν είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν.

Οι γερμανοί λιανέμποροι έδειχναν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κίνηση στην αγορά μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων. Όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Εμπορικού Συνδέσμου (HDE) Στέφαν Γκεντ, «πολλοί καταναλωτές αγοράζουν δώρα τελευταία στιγμή».

Πριν τις γιορτές, οι Γερμανοί εμφανίζονταν αποφασισμένοι να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 472 ευρώ για δώρα, όπως προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου ifes της Κολωνίας. Σε περίπτωση που ο τζίρος των λιανέμπορων ξεπεράσει τελικά τα 100 δις ευρώ, τότε αυτό θα αντιστοιχεί σε αύξηση 2%.

Ας σημειωθεί ότι η ιδιωτική κατανάλωση συμβάλλει με περίπου 55% στο γερμανικό ΑΕΠ, σύμφωνα με την GfK.

Μερίδιο στο τζίρο έχουν φυσικά και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Υπολογίζεται ότι φέτος πουλήθηκαν σχεδόν 30 εκατομμύρια έλατα, που είναι σαφώς περισσότερα από πέρυσι.

Η αύξηση αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στις πρωτοβουλίες παραγωγών ξυλείας για τη διακόσμηση κεντρικών δρόμων και πλατειών με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα θεωρείται καθοριστική από τους εμπόρους, για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές στην πόλη.

Είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι όλο και περισσότεροι γερμανοί καταναλωτές στρέφονται στο διαδίκτυο για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο τζίρος του διαδικτυακού εμπορίου αυξήθηκε φέτος 10%, ο τζίρος των φυσικών καταστημάτων ενισχύθηκε κατά μόλις 1%.

Όλες οι διαδικτυακές παραγγελίες πρέπει να ωστόσο να φθάσουν στους παραλήπτες τους. Εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας ταχυμεταφορών DHL δήλωσε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Berliner Zeitung ότι στην τελευταία ευθεία πριν τα Χριστούγεννα παραδίδουν περίπου 11 εκατομμύρια πακέτα.