Μια έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα έχει αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στην κερδοφόρα βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Αυτή ήταν η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη, η οποία παρουσιάζεται στα σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, 100 ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής δήλωσαν ότι δημιούργησαν μόνο τις βασικότερες διατάξεις για την συνέχιση των εργασιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για όλους τους άλλους, είναι ενδεχομένως ένα μήνυμα που οι Βρυξέλλες επιθυμούν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι υπόλοιποι να ακούσουν δυνατά και καθαρά.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, τα οποία καλύπτουν 14 τομείς, δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι τρόποι να μετριαστούν ορισμένες από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της Βρετανίας να αποχωρήσει χωρίς συνθήκη απόσυρσης στις 29 Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν όλες τις αρνητικές συνέπειες και προειδοποίησαν ενάντια σε τυχόν προτάσεις - που κυκλοφορούσαν ήδη μεταξύ ορισμένων σκληροπυρηνικών Brexiters - ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνίας θα ήταν καλύτερη από τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου. «Όμως, όσον αφορά τη διατάραξη της οικονομίας, τη διατάραξη των πολιτών, νομίζω ότι είναι σαφές ποια είναι η σειρά των προτιμήσεων - και σαφώς η παραμονή είναι καλύτερη από την έξοδο και η συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία»

Ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε επίσης ότι ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τις βέλτιστες μελλοντικές οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι που περιέγραψαν το πακέτο του Brexit χωρίς συμφωνία, αρνήθηκαν να αναφερθούν στο πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα του τι θα συνέβαινε κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Η Επιτροπή έθεσε την ερώτηση στο Δουβλίνο, προειδοποιώντας ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεωθούν να επαναφέρουν τα τελωνειακά καθεστώτα με το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Επίσης, απέφυγαν να συζητήσουν τον αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις το 2019 και το 2020 εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αρνηθεί να καταβάλει το μερίδιό του στο επταετές χρηματοοικονομικό σχέδιο του μπλοκ που ξεκίνησε το 2014. Αν κι ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε πως μια τέτοια κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο θα «δηλητηρίαζε» γρήγορα την κατάσταση.

Προειδοποιήσεις

Παρά τις παραλείψεις αυτές, η παρουσίαση της Επιτροπής την Τετάρτη ήταν μια σαφής προειδοποίηση για τους Brexiteers, οι οποίοι παροτρύνουν την Τερέζα Μέι και την κυβέρνησή της να σταματήσουν να προσπαθούν να πείσουν το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου να επικυρώσει τη Συνθήκη απόσυρσης 585 σελίδων που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα.

Με βάση κάποιες αναλύσεις, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή ήταν πολύ πιο ήπια για το Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι αναμενόταν -αφού θα τους επιτρέπεται, για παράδειγμα, η κεντρική εκκαθάριση των παραγώγων στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχιστεί για δώδεκα μήνες, ενώ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, θα συνεχιστούν οι πτήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για ένα έτος. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης φαίνεται επίσης να παρέχει στους Βρετανούς μεταφορείς κάπως μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τη μεταφορά φορτίου στους δρόμους της ΕΕ.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, το βάρος των Βρυξελλών αφορούσε την μονόπλευρη προσέγγιση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι διατάξεις για τη βιομηχανία παραγώγων προϊόντων, τα μέτρα μοιάζουν να διευκολύνουν τη μετατόπιση των επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο από τη Βρετανία.

Η Επιτροπή, στην παρουσίασή της, επισήμανε επίσης ότι ο μετριασμός ορισμένων πιθανών προβλημάτων - όπως η παροχή δικαιωμάτων διαμονής για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ - θα έπρεπε να γίνεται από κάθε χώρα ξεχωριστά και ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν, ίσως, να προσφέρουν περιορισμένες εγγυήσεις.

«Υπάρχουν όρια σε ό, τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό με τρόπο σαφή, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε πρόταση ότι ορισμένοι τομείς της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να βρουν τις διατάξεις έκτακτης ανάγκης πιο ελκυστικές από τη Συνθήκη Απόσυρσης, λέγοντας ότι η ζωή θα ήταν χειρότερη σχεδόν για όλους.

«Η ενιαία αγορά της ΕΕ θα μειωθεί στις 30 Μαρτίου και θα επιστρέψουμε σε πολύ πιο βασικές διεθνείς συμβάσεις, μερικές από αυτές πολλές πολλές δεκαετίες πίσω», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Έτσι, νομίζω, με μία λέξη πως: όχι. Κανείς δεν θα είναι σε καλύτερη μοίρα».