Ο φόβος ότι η Βρετανία ενδέχεται να σταματήσει να πληρώνει το μερίδιό της στον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν τελικά αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία «ανάγκασε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κόψει ορισμένες δαπάνες.

Η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεχίσει να πληρώνει το ταμείο της ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος κύκλου προϋπολογισμού του μπλοκ το 2020. Ωστόσο, η πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει τελικά χωρίς συμφωνία έχει οδηγήσει τους υπαλλήλους της Επιτροπής να λάβουν προφυλάξεις.

Η Βρετανική βουλή των Κοινοτήτων δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία την Τρίτη - μια κίνηση που Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, είπε ότι αύξησε τον κίνδυνο μιας αναχώρησης χωρίς συμφωνία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και ως προληπτικό μέτρο, ο συμφωνημένος προϋπολογισμός του 2019 διατίθεται προοδευτικά στα τμήματα δαπανών - το μεγαλύτερο μέρος του εκ των προτέρων και ένα μικρό ποσοστό που θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια του έτους», Δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Δεν είναι σαφές εάν η Βρετανία θα σταματήσει να πληρώνει στον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος μιας τέτοιας αιφνίδιας εξέλιξης στα οικονομικά του μπλοκ, η Επιτροπή ζήτησε από τους υπαλλήλους να είναι πιο προσεκτικοί με νέες δαπάνες τους πρώτους μήνες του έτους και να αφήσουν ένα «μαξιλάρι» για το 2019.

«Το καθήκον της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ », δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Οι δικαιούχοι των οποίων τα έργα έχουν ήδη υπογραφεί δεν θα επηρεαστούν - θα τηρηθούν όλες οι νομικές και συμβατικές υποχρεώσεις», σημείωσε.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσοστό της χρηματοδότησης που αναστέλλεται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος χρηματοδοτεί τα πάντα από γεωργικές επιδοτήσεις μέχρι περιφερειακά προγράμματα και ερευνητικά έργα. Η ΕΕ δεν επιτρέπεται να έχει αρνητικό προϋπολογισμό και να βασίζεται στις συνεισφορές των κρατών μελών και στα έσοδα από τελωνειακούς δασμούς για να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της.

Ορισμένα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την προοπτική περικοπών του προϋπολογισμού μετά το Brexit, καθώς δεν είναι σαφές εάν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα κλιθούν αυτόματα να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί εάν το Λονδίνο σταματήσει να κάνει πληρωμές.

«Με τόσο πολλή αβεβαιότητα που περιβάλει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο για να μετριάσει το χτύπημα που θα μπορούσε να έχει το Brexit», δήλωσε ο Καρλ Χάινζ Λάμπερτς, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στο Politico.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ακόμη και στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα να αποφασίσει να τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το μπλοκ για τον κύκλο προϋπολογισμού 2014-2020. Αν δεν το κάνει κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα μεταξύ αυτού και των χωρών της ΕΕ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να διαπραγματευτεί τις μελλοντικές σχέσεις του με το μπλοκ.