Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δραματική μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, λόγω των αντιδράσεων για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της ΕΕ για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία με το Λονδίνο από τα 27 κράτη- μέλη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή του για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν, αλλά και την ελπίδα του για ένα νέο δημοψήφισμα, από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας κατέστησε σαφές ότι δεν συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό της Μέι. 

Αν και είχε αποφύγει να σχολιάσει το εάν η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει δεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο είχε σπεύσει να επισημάνει ότι το διαζύγιο είναι «lose- lose» και όχι «win- win», καθώς κανείς δεν μπορεί να βγει κερδισμένος από το Brexit. Ο ρόλος της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε δίκαιη και ισορροπημένη, είναι, τόνισε, να τεθούν οι ζημιές υπό έλεγχο. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι μετά την ενημέρωση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου από τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι «Το Brexit αφορά, πάνω απ’ όλα, ανθρώπους: τα δικαιώματα των πολιτών μας, την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που θα επηρεάσει η αποχώρηση της Βρετανίας».

«Η συμφωνία αυτή οφείλει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι κάθε εναλλακτική σχέση είναι κατώτερη της πλήρους ένταξης στην Ένωση αλλά και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ένωσης των 27 και τα δικαιώματα των πολιτών. Καταδεικνύει δε ότι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ των μελών της.»

«Θέλω επίσης να καταστήσω σαφές ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας νέας φάσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία και, κατά συνέπεια, θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, φροντίζοντας να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΚ.