Εξοργισμένα είναι τα μέλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και καλούν για μποϊκοτάρισμα της σοκολάτας Toblerone λόγω του πιστοποιητικού halal, ισλαμικής προέλευσης, το οποίο εξασφάλισε.

Το halal πιστοποιεί ότι ένα φαγητό ή μία υπηρεσία είναι συμβατή με τον ισλαμικό νόμο. Αποκλείει φαγητά που περιέχουν χοιρινό ή αλκοόλ και απαιτεί τα ζώα να σφαγιάζονται από Μουσουλμάνο με τομή στο λαιμό και χωρίς αναισθησία.

Η Toblerone δεν άλλαξε τη συνταγή της αλλά πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι το ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στη Βέρνη, εξασφάλισε το πιστοποιητικό halal τον Απρίλιο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού εθνικιστικού κόμματος AfD, υποστήριξε ότι αποδεικνύει τον «εξισλαμισμό» της Ευρώπης.

Πολλοί ήταν οι χρήστες στα social media Που έσπευσαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, λέγοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσουν τη συγκεκριμένη σοκολάτα αλλά υπήρξαν και οι... ψυχραιμότεροι που «γελοιοποίησαν» το κύμα οργής κατά της Toblerone λέγοντας ότι είναι πολλά τα προϊόντα που είναι ήδη «φιλικά» στο πιστοποιητικό halal.

Η Mondelēz, η εταιρεία παραγωγής της Toblerone, επιβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο στη Βέρνη εξασφάλισε πιστοποίηση halal πριν από οκτώ μήνες, αλλά είπε ότι η παραγωγική διαδικασία δεν άλλαξε. «Η πιστοποίηση αυτή δεν επέφερε καμία αλλαγή στην παραδοσιακή συνταγή της Toblerone», αναφέρει σε δήλωσή της προς το CNN η εταιρεία. 

«Οι περισσότερες πολυεθνικές διαθέτουν προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί με halal», δήλωσε στο CNN ο Ουμάρ αλ-Κάντρι του μη κερδοσκοπικού τμήματος της πιστοποίησης Halal. «Οι εταιρείες θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους και υπάρχουν δύο δισ. μουσουλμάνοι στον κόσμο που τρώνε μόνο προϊόντα πιστοποιημένα με halal».

Ο αλ-Κάντριι ενθάρρυνε όσους έχουν εξοργιστεί με την Toblerone να «κάνουν μια έρευνα και να μάθουν τι είναι το halal». «Αυτές οι αντιδράσεις είναι μια μορφή ισλαμοφοβίας και τίποτα άλλο», σημείωσε.