Θεωρούνταν εξαφανισμένη εδώ και δεκαετίες, όμως επιστήμονες κατάφεραν να την εντοπίσουν και πάλι ζωντανή σε ένα μακρινό νησί της Ινδονησίας. Ο λόγος για τη «γιγάντια μέλισσα Wallace», το μεγαλύτερο έντομο του είδους του, που φτάνει σε μήκος τον αντίχειρα ενός ενήλικα.

Το έντομο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό φυσιοδίφη και εξερευνητή Alfred Russel Wallace, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1858. Τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί ήταν το 1981 και από τότε θεωρούνται εξαφανισμένη.

Τον Ιανουάριο μία ομάδα επιστημόνων ακολούθησε τα βήματα του Wallace στην Ινδονησία σε μία προσπάθεια να την βρουν και να την φωτογραφήσουν. Έπειτα από ημέρες ερευνών, οι επιστήμονες εντόπισαν μία θηλυκή μέλισσα Wallace την οποία απαθανάτισαν σε φιλμ.

«Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις αυτό το "ιπτάμενο μπουλντόγκ" που δεν ήμασταν βέβαιοι πως υπάρχει ακόμη, να έχεις μπροστά σου απτές αποδείξεις μέσα στη φύση», σχολίασε ο φωτογράφος φυσικής ιστορίας, Clay Bolt, που τράβηξε τα πρώτα στιγμιότυπα και βίντεο της μέλισσας. 

«Βλέποντας πόσο όμορφη και μεγάλη είναι στην πραγματικότητα, ακούγοντας τον ήχο των πελώριων φτερών της ενώ πετούσε δίπλα στο κεφάλι μου, ήταν καταπληκτικό», πρόσθεσε.