Μαθήματα ανθρωπιάς παραδίδουν οι Ναπολιτάνοι, που ανοίγουν μια μεγάλη αγκαλιά για τους πρόσφυγες που η Ιταλία αποκλείει.

Συγκινεί το βίντεο που δείχνει την άμεση και μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων της ιταλικής πόλης στην έκκληση του δημάρχου, Λουίτζι ντε Ματζίστρις να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες που ήταν εγκλωβισμένοι στα πλοία των ΜΚΟ Sea Watch και Sea Eye.

Ο Ματέο Σαλβίνι είχε δώσει εντολή να μην αποβιβαστούν σε ιταλικά λιμάνια τα πλοία αλλά αρκετοί δήμαρχοι αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση.

Στο συγκινητικό βίντεο που ετοίμασαν, μικροί και μεγάλοι Ναπολιτάνοι διηγούνται πώς άνθρωποι, ακόμα και άνεργοι, έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για βοήθεια σε αυτούς τους 46 επιβάτες που «κανείς δεν δεχόταν».

Μέσα σε μία εβδομάδα 12.000 κάτοικοι της Νάπολι, ένας κάθε 25 δευτερόλεπτα, προσέφεραν υπηρεσίες και προϊόντα, ό,τι μπορούσε ο καθένας. Δικηγόροι, νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, μεταφραστές, ψυχολόγοι, αρτοποιοί πίτσας δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν όπως μπορούν. Άνεργοι θέλησαν να στείλουν «λίγο φαγητό» και ρούχα, ακόμα και άνθρωποι που έχουν πια φύγει από τη Νάπολι, έστειλαν λεφτά για να βοηθήσουν.

«Μπορεί να έχουμε 1000 προβλήματα στη Νάπολη, 1000 λάθη, 1000 φόβους, όπως λέει ο Πινόκιο, αλλά έχουμε και κάτι μεγάλο, κάτι πολύτιμο: την καρδιά!», δηλώνουν περήφανοι οι Ναπολιτάνοι!