Η ιταλική κυβέρνηση έστειλε την μπάλα πίσω στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζοντας να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς της στόχους παρά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία έστειλε στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις την πολυαναμενόμενη απάντηση στην επιστολή τους, στην οποία ζητούσαν από την ιταλική κυβέρνηση να επεξεργαστεί εκ νέου το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο παραβιάζει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της χώρας βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Η ιταλική κυβέρνηση προέβη σε μια μικρή παραχώρηση, συμπεριλαμβάνοντας τις λεγόμενες ρήτρες διασφάλισης που θα ενεργοποιηθούν αυτόματα για να αποφευχθεί η αναλογία του ελλείμματος προς το ΑΕΠ να ξεπεράσει το 2,4% το 2019 και την δέσμευση να πωλήσει ορισμένα ακίνητα που ανήκουν στο κράτος, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον ηγέτη των 5 αστέρων και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο μετά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου τη Τρίτη το βράδυ.

Βγαίνοντας από το γραφείο του πρωθυπουργού Γκιουζέπε Κόντε, είπε: «Δεν θα υπερβούμε το έλλειμμα της τάξεως του 2,4% και πιστεύουμε ότι θα φθάσει το 1,5% την επόμενη χρονιά».

«Αν οι Βρυξέλλες δεχτούν το σχέδιό μας είμαστε ευτυχείς. Αν όχι, πιέζουμε προς τα εμπρός», πρόσθεσε ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, ο άλλος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η προθεσμία της ιταλικής κυβέρνησης για αποστολή απάντησης στην Επιτροπή ήταν πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τρία εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι διαπραγματεύσιμος, καθώς οι προβλέψεις είναι αποκλειστικά τεχνικές».

Ανταποκρινόμενη στην αυταρχική στάση της Ρώμης, η Επιτροπή θα μπορούσε να δρομολογήσει την αποκαλούμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» (EDP) κατά της Ιταλίας ήδη από τις 21 Νοεμβρίου.

Η EDP θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρές οικονομικές απαιτήσεις, στις χώρες που διαπράττουν παράνομες πράξεις, να επαναφέρουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους και το δημόσιο χρέος τους προς τα πρότυπα της ΕΕ. Αν αγνοηθεί, η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει οικονομικές κυρώσεις ύψους έως 0,5% του ΑΕΠ - ή περίπου 9 δισ. Ευρώ στην περίπτωση της Ιταλίας.