Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι ετοιμάζει μία συμβιβαστική πρόταση για τον επίμαχο προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος έχει προκαλέσει τη διαμάχη των Βρυξελλών με τη Ρώμη, όπως δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος στο Reuters.

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς προβλέπει αύξηση του δομικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ αντί μείωσης 0,6% που ζητά η Κομισιόν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο να είναι πρόωρο να πει εάν η Ιταλία θα αλλάξει τελικώς τον προϋπολογισμό της, όπως της ζήτησαν οι ευρωπαίοι συνομιλητές της.

Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να στείλει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες το οποίο θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, διαφορετικά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Ο Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ιταλία θα απαντήσει εντός της προθεσμίας, αλλά δεν διευκρίνισε τι θα αναφέρει στην επιστολή της προς τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν αποκλίσεις από τους στόχους και επέμεινε ότι η απόκλιση της Ιταλίας δεν είναι πολύ σημαντική.