Ένα μικρό πράσινο φύλλο ξεκίνησε να μεγαλώνει στο φεγγάρι, αφού ένας βαμβακερός σπόρος βλάστησε σε κινέζικο σκάφος που έχει προσγειωθεί στη σελήνη, δημιουργώντας ελπίδες σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Οι «ελπίδες» όμως δεν διατηρήθηκαν ζωντανές για καιρό, αφού τα πρώτα πράσινα φυλλαράκια που είχαν φανεί, μαράθηκαν μόλις... 24 ώρες μετά την εντυπωσιακή φωτογραφία τους που η Κίνα είχε δώσει στη δημοσιότητα.

Το βλαστό προέκυψε από μια δομή που μοιάζει με πλέγμα μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί μετά την προσγείωση του Chang'e-4 που είχε τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με μια σειρά φωτογραφιών που κυκλοφόρησε το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Chongqing.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι έχουν κάνει πειράματα βιολογικής ανάπτυξης στην επιφάνεια του σεληνιακού τόπου», δήλωσε την Τρίτη ο Xie Gengxin, ο οποίος οδήγησε το σχεδιασμό του πειράματος.

Ο ανιχνευτής Chang'e-4 - ονομάστηκε έτσι από την θέα της κινεζικής σελήνης - έκανε την πρώτη μαλακή προσγείωση στην άκρη του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου, ένα μεγάλο βήμα στις φιλοδοξίες της Κίνας να γίνει μια υπερδύναμη του διαστημικού χώρου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Chongqing, που σχεδίασαν το πείραμα «μίνι σεληνιακή βιόσφαιρα», έστειλαν ένα δοχείο, το οποίο κρατούσε αέρα, νερό και χώμα 18 εκατοστών.

Μέσα στο εσωτερικό είναι το βαμβάκι, ένα μικρό, ανθοφόρο φυτό και σπόροι πατάτας, καθώς και μαγιά.

Οι εικόνες που στάλθηκαν πίσω δείχνουν ότι το βαμβάκι είχε αναπτυχθεί, αλλά μέχρι στιγμής κανένα από τα άλλα φυτά δεν έχει βλαστήσει, είπε το πανεπιστήμιο.

Το Chang'e-4 είναι επίσης εξοπλισμένο με όργανα που έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες από τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Κίνα για να μελετήσουν το σεληνιακό περιβάλλον, την κοσμική ακτινοβολία και την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με την επιφάνεια του φεγγαριού.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι προγραμματίζονται τέσσερις ακόμη αποστολές στη σελήνη, επιβεβαιώνοντας την εκτόξευση ενός πυραύλου μέχρι το τέλος του έτους για να φέρει πίσω δείγματα από το φεγγάρι.

Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει μία σεληνιακή βάση έρευνας κάποια στιγμή, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τεχνολογία 3D εκτύπωσης για την κατασκευή εγκαταστάσεων, δήλωσε η κινεζική υπηρεσία διαστήματος τη Δευτέρα.