Για «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους» κάνει λόγο η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας.

Την επιστολή που υπογράφουν ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παρέδωσε ο ίδιος ο κ. Μπσκοβισί  στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία στη Ρώμη.

Όπως τονίζεται στην επιστολή,  η παρέκκλιση του ιταλικού προσχεδίου του προϋπολογισμού «θέτει σε κίνδυνο τη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ». 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις». Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ο δε ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζοβάννι Τρία, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.

Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για παρέκκλιση άνευ προηγουμένου», διότι στην πραγματικότητα, «το έλλειμμα θα έφτανε ούτως ή άλλως στο 2% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια, η πραγματική διαφορά δεν ξεπερνά το 0,4%».

Η Κομισιόν ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου.