Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε ίσως την τελευταία της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη για να απαντήσει σε μια ερώτηση που φαίνεται να είναι πάντα επίκαιρη: Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης;

Όσοι έλπιζαν σε ένα τολμηρό όραμα θα έμειναν πιθανότατα απογοητευμένοι. Αντ 'αυτού, υπηρέτησε μια γνωστή πολιτική συνταγή σε όλα, από την ασφάλεια μέχρι την πολιτική για τους πρόσφυγες στην ευρωζώνη.

Με το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου να αμφισβητείται, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει στο μέλλον της ηπείρου, αν υπάρξει κάποιος ρόλος για εκείνην από δω και στο εξής. Ωστόσο, η εξουσία της Μέρκελ στην ευρωπαϊκή σκηνή παραμένει ασύγκριτη, πράγμα που εξηγεί γιατί ακόμη και εκείνοι που την αντιτάσσονται άκουγαν προσεκτικά τις παρατηρήσεις της. Και παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της ήταν ουσιαστικά «τα μεγαλύτερα επιτεύγματα», έθεσε και μερικές ενδιαφέρουσες προεκτάσεις για την ασφάλεια και τη διατλαντική σχέση.

Ας δούμε τα βασικά και πιο ενδιαφέροντα μηνύματα στην ομιλία της Μέρκελ.

Τι είπε: «Πρέπει να εργαστούμε ώστε μια ημέρα να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό».

Τι εννοούσε: Όπως και η Γαλλία, η Γερμανία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ. Η Μέρκελ στέκεται σθεναρά μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν στην διαφωνία του με τον Τραμπ για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και είναι έτοιμη να επενδύσει περισσότερα. Ακόμα, ένας ευρωπαϊκός στρατός είναι ένα πολύ μακροπρόθεσμο σχέδιο - οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν σε έναν ορισμό γι' αυτό, πολύ λιγότερο για το ποια θα είναι η αποστολή του. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατάρρευση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επιλογή, γι 'αυτό και η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τη Νατοϊκή συμμαχία».

Τι είπε: «Οι εποχές που μπορούσαμε να βασιστούμε στους άλλους χωρίς επιφύλαξη έχουν τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως κοινότητα».

Τι εννοούσε: Ο Τραμπ είναι αναξιόπιστος. Στην ουσία: Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Ενώ η Μέρκελ έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, ήταν πάντα προσεκτική (προσθέτοντας «σε κάποιο βαθμό) ή χαρακτηρίζοντας την αλλαγή ως φυσική εξέλιξη. Και δεν έθετε το συμπέρασμα σε όρους ζωής ή θανάτου. Η αμεσότητα της πρότασης στην ομιλία της Τρίτης αντικατοπτρίζει το βαθμό στον οποίο οι διατλαντικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Το μήνυμά της: Δεν είναι πλέον δυνατό να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας - ο Τραμπ είναι επικίνδυνος και δεν έχουμε ιδέα τι θα ακολουθήσει.

Τι είπε: «Οι μεμονωμένες εθνικές αποφάσεις επηρεάζουν ολόκληρη την κοινότητα. Η αλληλεγγύη απαιτεί την ανάληψη ευθύνης για ολόκληρη την κοινότητα».

Τι εννοούσε: Τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Βερολίνο δεν θα υποχωρήσει.

Τι είπε: «Όποιος προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα απλώς αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο χρέος, ενώ αγνοεί προηγούμενες δεσμεύσεις, θέτει τις βασικές αρχές της σταθερότητας και της δύναμης που στηρίζουν το ευρώ σε κίνδυνο».

Τι εννοούσε: Η Ιταλία παίζει με τη φωτιά. Εάν η κυβέρνηση λαϊκισμού της Ρώμης δεν σταματήσει να παίζει πολιτική προσπαθώντας να κάνει την Επιτροπή να συμβιβαστεί, θα μπορούσε να καταλήξει σε κατάρρευση του ευρώ.

Πηγή: Politico