Διαφωνία έχει προκύψει μεταξύ της Καγκελαρίου της Γερμανίας και του Προέδρου της Γαλλίας, σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που προμηθεύουν όπλα τη Σαουδική Αραβία, μετά την εμπλοκή του στέμματος με την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι.

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την Πράγα όπου βρέθηκε, σημείωσε ότι το Βερολίνο, δεν πρόκειται να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία μέχρις ότου διαλευκανθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Η υπόθεση του δημοσιογράφου Κασόγκι είναι φυσικά κάτι απίστευτο, το είπα χθες στον Σαουδάραβα βασιλιά στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνδιάλεξης», επεσήμανε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις. «Από την άλλη έχουμε δηλώσει ότι πρέπει να διαλευκανθούν οι συνθήκες αυτού του φρικτού εγκλήματος και μέχρι τότε δεν θα παραδώσουμε όπλα στη Σαουδική Αραβία», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Είπα επίσης κάτι που με απασχολεί πολύ, ότι δηλαδή η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να επιλύσει την έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές», τόνισε η Μέρκελ.

«Φυσικά θα συζητήσουμε στην ΕΕ για τα επόμενα διαβήματά μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Εμάνουελ Μακρόν, που βρίσκεται στη Μπρατισλάβα, εκτίμησε -χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι «το να πούμε ότι σταματάμε τις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ θα ήταν σκέτη δημαγωγία».

Οι πωλήσεις όπλων «δεν έχουν καμία σχέση με τον Κασόγκι, δεν πρέπει να τα συγχέουμε όλα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, προτού ζητήσει σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων να υπάρξει «μια ευρωπαϊκή απάντηση σε όλους τους τομείς», όμως «μόλις έχουν ξεκαθαρίσει τα γεγονότα».