Δεν το είχε σχεδιάσει πολύ καλά ο ληστής που θέλησε να ληστέψει τη βορειότερη τράπεζα στον κόσμο στον Βόρειο Πόλο, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να φύγει από το νησί Σπιτσβέργη στον Αρκτικό Ωκεανό, ούτε μέρος για να κρυφτεί!

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που διαπράττεται ένοπλη ληστεία στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, και είχε την... αναμενόμενη πορεία!

«Είχαμε μια ένοπλη ληστεία γύρω στις 10.40 το πρωί. Ένας ένοπλος άρπαξε ένα χρηματικό ποσό. Συνελήφθη πολύ γρήγορα» στο κέντρο της πόλης Λονγκγέαρμπγεν, της πρωτεύουσας του νησιού, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη.

Οι Αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη, ούτε το ποσό που κατάφερε να πάρει από την τράπεζα. Τα χρήματα βρέθηκαν επάνω του. Στη συνέχεια, η αστυνομία διευκρίνισε ότι επρόκειτο για κάποιον αλλοδαπό που επισκεπτόταν το αρχιπέλαγος. 

Οι πιθανότητες επιτυχίας του επίδοξου ληστή ήταν ουσιαστικά μηδενικές: στο Λονγκγέαρμπγεν των 2.000 κατοίκων όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και το αεροδρόμιο είναι η μοναδική «πύλη εξόδου» που έχουν. Συνολικά στο αρχιπέλαγος ζουν 3.000 άνθρωποι και άλλες τόσες πολικές αρκούδες. Αυτήν την περίοδο του έτους, ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ στα νησιά και η θερμοκρασία πέφτει μέχρι και στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Οι χρήστες των social media διασκέδασαν με την αποτυχημένη απόπειρα του ληστή και τα ειρωνικά σχόλια περίσσευαν: «Η πιο απερίσκεπτη ληστεία στην ιστορία της Νορβηγίας» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter ενώ ένας άλλος σχολίασε ότι «μάλλον ξέχασε να σχεδιάσει τον τρόπο διαφυγής του!.