Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωή τους και 90 εκατ. Αμερικανοί έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πολικής δίνης που πλήττει τις ΗΠΑ, ρίχνοντας το θερμόμετρο έως και 55 βαθμούς υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της Αμερικής.

Από το πρωτοφανές κύμα πολικού ψύχους έχουν πληγεί οι πολιτείες Ιλινόι, Ιντιάνα, Αϊόβα, Κάνσας, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Νότια Ντακότα και το Ουισκόνσιν. 

SZ: Που οφείλεται το φαινόμενο της πολικής δίνης

Η γερμανική SZ επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο της πολικής δίνης και φιλοξενεί την ανάλυση του μετεωρολόγου και επιστημονικού συντάκτη, Πάτρικ Ίλινγκ.

Ο Ίλινγκ παραλληλίζει το φαινόμενο που πλήττει της ΗΠΑ με το «ρωσικό μαστίγιο» στη Ρωσία, που είναι ουσιαστικά το ίδιο φαινόμενο, η προσπάθεια ψυχρών αέριων μαζών να διεισδύσουν σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη και διαψεύδει ον «πεισματάρη» Ντόναλντ Τραμπ είναι ίσια ίσα μία ακόμη απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη SZ ο Πάτρικ Ίλινγκ:

«Φανταστείτε την εναέρια μάζα πάνω από την Αρκτική. Το χειμώνα, στροβιλίζεται ιδιαίτερα βίαια σε έναν κύκλο. Ο αέρας κινείται συνεχώς σαν να θέλει να σπάσει το περίβλημά του. Ο περιστρεφόμενος ψυχρός αέρας προσπαθεί να διεισδύσει βίαια σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη. Συγκρατείται όμως από ένα φυσικό φράχτη. Αυτή αποτελείται από ένα είδος ιμάντα από ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αρκετά χιλιόμετρα και τυλίγονται γύρω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της γης, το λεγόμενο “jetstream”. Εάν ο πολικός αέρας σπάσει αυτό το όριο ή το Jestream χάσει ισχύ, τότε ο πολικός αέρας εισβάλει σε θερμότερες περιοχές. Και μερικές φορές οι πολικές αέριες μάζες επικρατούν. 

Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, το  βόρειο τμήμα της οποίας έχει μετατραπεί σε ένα τραχύ, ψυχρό Αρκτικό τοπίο. Όταν το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά ο ανόητος όρος “ρωσικό μαστίγιο”. Μετεωρολογικά, είναι το ίδιο: Ο πολικός αέρας έπληξε το jetstream και εισέβαλε στο νότο.

Σε αντίθεση με όσα έγραψε ο ιδεολογικά πεισματάρης για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες, το κύμα ψύχους  γύρω από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Όσο θερμότερη γίνεται η  Αρκτική, τόσο θα  εξασθενίζει το jet stream το οποίο λειτουργεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις πολικές δίνες μεγάλης κλίμακας και τις θερμότερες αέριες μάζες στη νότια κλίματα. Με την κλιματική αλλαγή το jet stream χάνει τη δύναμή του και την ικανότητά του να συγκρατήσει τον πολικό άνεμο, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές του κλίματος».