Η περίφημη ημιτελής εκκλησία και σήμα κατατεθέν της Βαρκελώνης, Σαγράδα Φαμίλια, συμφώνησε να πληρώσει 41 εκατ. δολάρια στις αρχές της πόλης, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει οικοδομική άδεια - παρά το ξεκίνημα της κατασκευής της πριν από έναν αιώνα.

Η διοίκηση του μνημείου θα πληρώσει τις αρχές της πόλης για μια περίοδο 10 ετών με νέα δημοτική εγγραφή, η πρώτη της από τότε που άρχισε να κατασκευάζεται το 1882, όπως αναφέρει το BBC. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική».

Τα κονδύλια από τη συμφωνία θα διατεθούν σε δημοτικά έργα όπως η βελτίωση του μετρό και άλλων μεταφορών, καθώς και η συντήρηση των δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Η εκκλησία σχεδιάστηκε από τον καταλανικό αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί, έναν μοντερνιστή που δημιούργησε επίσης αρκετά εκκεντρικά οικοδομήματα που ξεχωρίζουν στην πόλη της Βαρκελώνης.

Παρά την επίδραση του κτιρίου στην κοινότητα, είναι υπό κατασκευή για περισσότερο από έναν αιώνα χωρίς να έχει επίσημη ιδιότητα και χωρίς επίβλεψη των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Γκαουντί πέθανε το 1926, αλλά το ημιτελές αριστούργημά του αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχει γίνει ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Σήμερα, λαμβάνει περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες ανά έτος, συμπεριλαμβανομένων 4,5 εκατομμυρίων που εισέρχονται στο εξωραϊσμένο παρεκκλήσι.

Η εκκλησία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 - έναν αιώνα μετά το θάνατο του σχεδιαστή της.