Η στρατηγική της Τερέζα Μέι όσον αφορά το Brexit φαίνεται πως αποκαλύφθηκε τυχαία μέσω του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Όλι Ρόμπινς σε μπαρ της Βρυξελλών, ο οποίος είπε ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μεταξύ της συμφωνίας της Μέι και μιας μακράς καθυστέρησης.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει πει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταλείψει την ΕΕ όπως είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 29 Μαρτίου και παρότρυνε τους βουλευτές να «κρατήσουν την ψυχραιμία) τους, ενώ προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τις αλλαγές στο ιρλανδικό σύστημα ασφαλείας (backstop).

«Συνεπώς, η δουλειά μας συνεχίζεται», ανέφερε σε βουλευτές την Τρίτη. «Έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για περαιτέρω συνομιλίες, χρειαζόμαστε τώρα κάποιο χρόνο για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Τώρα όλοι πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας για να πάρουμε τις αλλαγές που απαιτεί η βουλή των κοινοτήτων και να παραδώσουμε το Brexit εγκαίρως».

Αλλά ο Ρόμπινς, ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος που εμπλέκεται στη διαδικασία του Brexit, στάθηκε... άτυχος, αφού ένας δημοσιογράφος από το ITV άκουσε μια συνομιλία που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης στην οποία φάνηκε να εννοηθεί πως η Μέι θα περιμένει μέχρι τον Μάρτιο - και στη συνέχεια θα δώσει στους βουλευτές την επιλογή μεταξύ της συμφωνίας της, ή μιας μακράς παράτασης στο άρθρο 50.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο Ρόμπινς είπε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να τους κάνει να πιστέψουν ότι η εβδομάδα που αρχίζει στα τέλη Μαρτίου ... είναι δυνατή η επέκταση, αλλά αν δεν ψηφίσουν για τη συμφωνία τότε η επέκταση θα είναι μακρά».

Η τακτική φαίνεται να απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη της ομάδας υποστήριξης της ευρωπαϊκής ερευνητικής ομάδας των Συντηρητικών (ERG), η οποία μπορεί να φοβηθεί ότι το Brexit θα μπορούσε εν τέλει να ακυρωθεί εντελώς, αν οι βουλευτές δεχτούν την καθυστέρηση.

«Το ζήτημα είναι εάν οι Βρυξέλλες είναι σαφείς σχετικά με τους όρους επέκτασης», είπε ο Ρόμπινς. «Τελικά, μάλλον θα μας δώσουν παράταση.»

«Η μεγάλη σύγκρουση είναι το “δίχτυ ασφαλείας”,» δήλωσε ο Ρόμπινς. «Συμφωνήσαμε μια γέφυρα αλλά βγήκε σαν ένα “δίχτυ ασφαλείας”.»