Νεκροί θεωρούνται για τις ινδονησιακές Αρχές οι 189 επιβαίνοντες του αεροσκάφους της Lion Air που συνετρίβη στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας. 

Το υπερσύγχρονο Boeing 737 Max της low cost αεροπορικής εταιρείας Lion Air που εκτελούσε την πτήση JT610 (Τζακάρτα-Πανγκάλ Πινάν)  χάθηκε από τα ραντάρ 13 λεπτά μετά την απογείωση και συνετρίβη περίπου μετά από ένα τέταρτο. 

Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως οι 189 επιβάτες θεωρούνται νεκροί. «Πιστεύω πως δεν θα υπάρχουν επιζώντες, έχουμε βρει ακρωτηριασμένες σορούς» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών, Bambang Suryo.

Ανάμεσα στους 189 επιβάτες ήταν 20 κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και παιδιά.  

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος συνεχίζονται ενώ ήδη έχουν βρεθεί προσωπικά αντικείμενα των επιβατών όπως τσάντες, ταυτότητες και πορτοφόλια. 

Συντρίμμια που ανήκουν στο αεροσκάφος, όπως καθίσματα επιβατών, βρέθηκαν κοντά σε μια υπεράκτια πλατφόρμα διύλισης πετρελαίου στη θάλασσα της Ιάβας. Συντρίμμια βρέθηκαν επίσης κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το Boeing όταν χάθηκε η επαφή με τους ελεγκτές εναέριας εναέριας κυκλοφορίας.

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών της Ινδονησίας είπε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει ποια ήταν τα αίτια της συντριβής. Εξήγησε ότι για αυτό θα χρειαστεί διεξοδική ανάλυση των δεδομένων που περιέχονται στα «μαύρα κουτιά», όπως αποκαλούνται ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης στην ορολογία των αερομεταφορών.

Επίσης «θα συλλέξουμε όλα τα δεδομένα από τον πύργο ελέγχου», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, ο Σεργιάντο Τιαχιόνο. «Το αεροσκάφος είναι τόσο σύγχρονο που μεταδίδει τα δεδομένα του, θα τα μελετήσουμε κι εμείς. Αλλά το σημαντικότερο είναι (να βρεθούν) τα μαύρα κουτιά», συμπλήρωσε.

Οι αρχές της Αυστραλίας επίσης δεν έχουν καταγράψει σήματα από τον πομπό εντοπισμού έκτακτης ανάγκης του αεροπλάνου ως τώρα, όπως ενημέρωσαν τις ινδονησιακές όταν τους υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, σημείωσε ο Σιάουγκι.

Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες πως το αεροσκάφος είχε αντιμετωπίσει προβλήματα και στο παρελθόν, γεγονός που η εταιρεία δεν επιβεβαιώνει καθώς σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι είχε περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους.